Polykristallijne zonnepanelen

Zonnepanelen verschil in uiterlijkHet Poly-kristallijn silicium en mono-kristallijn silicium uit zonnepanelen worden allebei uit dezelfde grondstof gemaakt, namelijk siliciumzand. Bij het stolproces van de poly-kristallijne ingots van vloeibare naar vaste vorm, laat men het silicium gewoon stollen zonder extra handelingen. De kristallen liggen dan in kriskras richting. Bij mono-kristallijn silicium gaat men de polarisatie van de kristallen beïnvloeden tijdens het stollen, zodat deze alle in dezelfde richting komen te liggen. Bij directe zonlicht instraling zal een mono-kristallijne cel iets meer stroom opwekken dan een poly-kristallijne cel van dezelfde oppervlakte. Met andere woorden, een mono-kristallijne cel neemt minder oppervlakte in dan een poly-kristallijne. Uiteraard zit er wel wat verschil in het prijskaartje, omdat de extra handeling altijd iets kost.

Opbrengst
Anderzijds is er in opbrengst per gebruikte WattPiek zo goed als geen verschil. Men zal op dezelfde oppervlakte zonnepanelen, bij mono-kristallijne types meer vermogen kunnen plaatsen dan bij poly-kristallijne zonnepanelen. Anders gezegd, een installatie (van hetzelfde vermogen) met mono-kristallijne zonnepanelen zal “compacter” zijn dan met poly-kristallijne cellen. Dus wie een klein dak heeft, kan zeer gebaat zijn met mono-kristallijne cellen. Voor wie dan weer over voldoende dakruimte beschikt, maakt het niet uit welk type paneel er op komt. Voor elke 1000 Wp (= 1kWp) levert een installatie ongeveer 900 kWh.

De kwaliteit en de garantie is voor zowel mono- als voor poly- identiek, dus daar hoeft verder geen rekening mee gehouden te worden.

Conclusie Mono of Poly zonnepanelen
Buiten wat detailverschillen is het enige belangrijke verschil dus de oppervlakte die de panelen innemen op een dak. Mono neemt dus minder plaats in dan poly. De opbrengstverhouding is nagenoeg gelijk.
Black-line zonnepanelen zijn over het algemeen altijd mono-kristallijn, omdat deze ook een zwarte cel hebben. Esthetisch geeft dit een mooier zwart geheel.

Meer info over zonnepanelen vindt u hier.