De garanties op zonnepanelen verschillen enorm, laat u dus goed informeren!

Garantie

Ontdek het verschil

Op zonnepanelen krijgt u garantie. Niet alleen op de zonnepanelen, maar ook op de onderdelen (zoals omvormer) en op de installatie ervan. Wat houdt bij zonnepanelen garantie in? En wat betekent een vermogensgarantie op zonnepanelen? Hoe zit het eigenlijk met de garantievoorwaarden? Vraag dit goed na, want tussen de vele merken zitten grote verschillen!

Diverse vormen van garantie

 • Garantie zonnepanelen

  Een PV-panelen systeem bestaat uit één of meerdere zonnepanelen, de omvormer en toebehoren. De garantie op zo’n PV-systeem bestaat dan ook uit verschillende delen.
  De leverancier van zonnepanelen maakt een onderscheid in de garantieperiode voor de zonnepanelen en de garantieperiode voor de omvormer. Dit is de zogeheten ‘productgarantie’.
  Daarnaast is er de ‘vermogensgarantie’. Na een bepaalde periode moeten de zonnepanelen nog een minimaal vermogen leveren. Zonnepanelen gaan heel langzaam achteruit in vermogen, door invloed van weersomstandigheden en UV-licht.

 • Vermogensgarantie

  Alles veroudert onder invloed van het zonlicht. Zo ook zonnepanelen. Naast zonlicht hebben ook andere weersomstandigheden invloed op de levensduur en prestaties van een zonnepaneel. Hierdoor zal een zonnepaneel langzaam vermogen verliezen. Het produceert ieder jaar dus wat minder stroom. Afhankelijk van welke materialen er gekozen zijn, zullen de cellen beter of slechter beschermd zijn. Bij glas-folie panelen resulteert dit in een verlies van ongeveer 0,7% per jaar. Als de cellen in zonnepanelen verpakt worden tussen 2 lagen glas, dan is het verlies nog maar de helft, namelijk maximaal 0,345% per jaar. Bij SunPower panelen kunnen de cellen door hun andere opbouw beter tegen alle omstandigheden dan normale cellen. Hierdoor geldt er voor SunPower zonnepanelen maximaal 0,25% vermogens verlies per jaar.

  Vermogensgarantie zegt alleen wat over het lange termijn rendement als het systeem naar behoren blijft werken. SunPower garandeert bijvoorbeeld nog 92% opbrengst na 25 jaar en bij SolarWatt bedraagt het nog 87% na 30 jaar. Standaard glas-folie panelen garanderen vaak nog 80% na 25 jaar.

  Let op, zodra de productgarantie afgelopen is, is een langere vermogensgarantie waardeloos.

  Wanneer een paneel dan onder niveau presteert, valt er niets meer te claimen, omdat de producent zich dan altijd onder de afgelopen productgarantie verschuilt.

 • Productgarantie

  Hierbij wordt gekeken of het paneel goed in elkaar gezet is. Laat bijvoorbeeld de lijm of kit verbinding los, dan valt dit onder productgarantie. Veroudering van alle onderdelen van een zonnepaneel wordt door de productgarantie niet gedekt. Het onderdeel dat het meeste aan veroudering onderhevig is, is de plastic achterlaag van het paneel. Denk hierbij aan een plastic tuinset, dat is ook gemaakt om buiten in de zon te staan. Ondanks dat, hardt kunststof onder invloed van het zonlicht uit. Het wordt hard en bros. Hetzelfde geldt voor de achterlaag van een zonnepaneel. Hierdoor kan er vocht bij de cellen komen, waardoor de stroomproductie behoorlijk achteruit gaat. De productgarantie van glas-folie panelen is hierop aangepast en is meestal 12 jaar. Bij glas-glas panelen zijn de cellen beter beschermd en kan de productgarantie opgetrokken worden naar 30 jaar. De productgarantie staat dus altijd direct in verbinding met de gekozen materialen. Alleen door het kiezen van andere materialen kunnen er ook andere garanties gegeven worden. U doet er verstandig aan om uw verwachting hierop af te stemmen. Verwacht dus nooit meer dan wat de producent van hun product verwacht.

 • Installatie garantie

  installatie garantie is garantie op de verrichte arbeid uitgevoerd door de installateur. De garantie dekt dus fouten die gemaakt kunnen worden tijdens installatie. Denk aan een klem die niet goed is vastgedraaid en deze onder normale omstandigheden los raakt.

  SolarBox geeft een installatie garantie van 10 jaar o.v.v. een actief systeembewaking abonnement.

 • Performance garantie

  Na het eerste jaar kan gekeken worden of uw systeem wel heeft gedaan wat door ons beloofd is. Hiervoor hebben wij per 1-1-16 de Performance garantie in het leven geroepen. Hoe dit werkt en wat de voorwaarden zijn, kunt u hier lezen.
  Voorwaarden Performance Garantie

 • Reparatie/vervanging

  Vervanging van de zonnepanelen en/of overige onderdelen van het PV-panelen systeem leidt niet tot verlenging van het garantietermijn. De oorspronkelijke garantietermijn blijft van toepassing.

 • Garantieperiode

  Als de zonnepanelen installatie vakkundig gebeurt door ons, dan geldt de garantie vanaf het moment dat de installatie van de zonnepanelen is afgerond, opgeleverd en betaald. De datum op de door de klant afgetekende werk bon geldt als startdatum.

 • Aanspraak maken op garantie

  Indien u een aanspraak wilt maken op garantie, omdat uw bij ons aangeschafte product niet meer naar behoren werkt, dan meldt u zich bij ons. Volgens het Nederlandse garantierecht blijft de partij waar u koopt verantwoordelijk voor een deugdelijk product tijdens de garantieperiode (ook wanneer de producent er niet meer is). Bij aanspraken op garantie wordt altijd om de originele factuur gevraagd. Bewaart u die dus goed. U kunt uw schade of garantiegeval melden per via ons contact formulier 

 • Wat als de installateur failliet gaat?

  Er gaan zo nu en dan installateurs failliet, hoe zit het dan met uw garantieafhandeling? Dit is iets om rekening mee te houden. Bij wie kunt u terecht als het zover komt? Als u zonnepanelen koopt bij een officiële dealer zoals SolarBox® dan kunt u gewoon naar de fabrikant stappen en deze zal garant staan voor eventuele afhandelingen, wel zo prettig.

  Hoe zit het eigenlijk als de installateur de panelen via een groothandel heeft gekocht? In dit geval heeft u geen garantie meer, omdat u geen koopovereenkomst heeft met de groothandel. U kunt dus alleen bij de installateur terecht voor garantie afhandelingen.

 • Full-garantie-service

  De full-garantie-service is onderdeel van een actief systeembewaking abonnement. Het is een aanvullende garantie op uw omvormer, optimizers en zonnepanelen in het geval van een claim op de fabrieksgarantie. De fabrikanten waar wij mee samenwerken geven een vervangend exemplaar en een additionele vergoeding om een deel van de arbeid etc. te bekostigen. Echter dekt dit niet de lading. Daarom bieden wij de full-garantie-service.

  Onze full-garantie-service houdt in dat u kunt rekenen op de volgende voordelen:

  • Geen voorrijkosten
  • Geen administratiekosten
  • Geen arbeidskosten
  • Geen logistieke kosten
  • En géén veiligheidsmiddelen toeslag

  In geval van een claim op de fabrieksgarantie bij SolarEdge, SunPower of SolarWatt producten.

Garantie zonnepanelen

Om het verschil in kwaliteit goed zichtbaar te maken vindt u hieronder een samenvatting van de garantievoorwaarden die SunPower en SolarWatt afgeven. Vergelijk de garantievoorwaarden gelijk met andere merken in de markt en zie zelf het verschil.
 • SunPower
 • SunPower (112 cells)
 • SolarWatt
 • Aziatisch merk
 • SunPower
  SunPower zonnepanelen geïnstalleerd door een erkende SUNPOWER installateur zoals SolarBox®
  Vermogensgarantie
  40 jaar. Eerste jaar 98% van het vermogen, daarna -0,25% per jaar. 40e levensjaar nog 88% van het oorspronkelijke vermogen.
  Product garantie
  40 jaar
  Wat krijgt u vergoed?
  Het defecte paneel wordt hetzij hersteld, hetzij vervangen door een compatibel paneel met hetzelfde of een hoger vermogen dan het defecte paneel. De transportkosten worden betaald en u krijgt een redelijke vergoeding om de demontage en herinstallatie van het paneel te bekostigen.
  Garantievoorwaarden
 • SunPower
  SunPower zonnepanelen geïnstalleerd door een erkende SUNPOWER installateur zoals SolarBox®
  Vermogensgarantie
  40 jaar. Eerste jaar 98% van het vermogen, daarna -0,25% per jaar. 40e levensjaar nog 88% van het oorspronkelijke vermogen.
  Product garantie
  40 jaar
  Wat krijgt u vergoed?
  Het defecte paneel wordt hetzij hersteld, hetzij vervangen door een compatibel paneel met hetzelfde of een hoger vermogen dan het defecte paneel. De transportkosten worden betaald en u krijgt een redelijke vergoeding om de demontage en herinstallatie van het paneel te bekostigen.
  Garantievoorwaarden
 • SolarWatt
  SolarWatt glas/glas zonnepanelen geïnstalleerd door een erkende SolarWatt installateur zoals SolarBox®
  Vermogensgarantie
  30 jaar. Eerste jaar 98% van het vermogen, daarna -0,345% per jaar. 30e levensjaar nog 87% van het oorspronkelijke vermogen.
  Product garantie
  30 jaar
  Wat krijgt u vergoed?
  Het defecte paneel wordt hetzij hersteld, hetzij vervangen door een compatibel paneel met hetzelfde of een hoger vermogen dan het defecte paneel. Ook wordt betaald: Redelijke en gebruikelijke transportkosten. Daarboven op krijgt u als klant een redelijke vergoeding voor demontage en herinstallatie.
  Garantievoorwaarden
 • Aziatisch merk
  Aziatisch merk zonnepanelen geïnstalleerd door een gecertificeerd installateur
  Vermogensgarantie
  25 jaar. Eerste jaar 97% van het vermogen, daarna -0,7% per jaar. 25e levensjaar nog circa 80% van het oorspronkelijke vermogen.
  Product garantie
  10 tot 15 jaar
  Wat krijgt u vergoed?
  Het defecte paneel wordt hetzij hersteld, hetzij vervangen door een compatibel paneel met hetzelfde of een hoger vermogen dan het defecte paneel. U als klant bent zelf verantwoordelijk voor de (de)montage- en verzendkosten.
  Garantievoorwaarden

Garantie omvormers en Optimizers

Om het verschil in kwaliteit goed zichtbaar te maken vindt u hieronder een samenvatting van de garantievoorwaarden die SolarEdge afgeeft. Vergelijk de garantievoorwaarden gelijk met andere merken in de markt.
 • SolarEdge
 • Micro-omvormer
 • String-omvormer
 • SolarEdge
  SolarEdge geïnstalleerd volgens handleiding.
  Product garantie
  Omvormer: 12 (standaard), 20 of 25 jaar (tegen betaling), Optimizers: 25 jaar.
  Wat krijgt u vergoed?
  Herstelling of vervanging van het defecte onderdeel. Daarboven op krijgt u als klant een redelijke vergoeding om de benodigde arbeid te compenseren.
 • Micro-omvormer
  Micro-omvormer geïnstalleerd volgens handleiding.
  Product garantie
  Micro-omvormer: 25 jaar, monitoring: 5 jaar
  Wat krijgt u vergoed?
  Herstelling of vervanging van de Micro-omvormer door hetzelfde of een compatibel type of restitutie ter hoogte van de marktwaarde. U als klant bent zelf verantwoordelijk voor de (de)montage- en verzendkosten.
 • String-omvormer
  String-omvormer geïnstalleerd volgens handleiding.
  Product garantie
  Omvormer: 5 tot 10 jaar.
  Wat krijgt u vergoed?
  Herstelling of vervanging van de omvormer door hetzelfde of een compatibel type of restitutie ter hoogte van de marktwaarde. U als klant bent zelf verantwoordelijk voor de (de)montage- en verzendkosten.

Garantie Montagemateriaal

 • van der Valk
 • Solarstell
 • van der Valk
  van der Valk solar systems geïnstalleerd volgens handleiding.
  Product garantie
  20 jaar
 • Solarstell
  Solarstell montage materiaal geïnstalleerd volgens handleiding.
  Product garantie
  20 jaar