Hoe werken zonnepanelen?

Op steeds meer daken liggen zonnepanelen. Maar hoe wekken die zonnepanelen nu eigenlijk energie op? In dit artikel leggen we uit hoe de stroom vanaf het dak uw woning binnenkomt en hoe de zonnepanelen precies werken. Werken zonnepanelen bijvoorbeeld ook zonder zon? Want u wilt natuurlijk nooit zonder stroom zitten. Geen zorgen, dat gebeurt ook niet. Hieronder leest u hoe dit zit.

Energie opwekken met zonnepanelen

Zonnepanelen wekken dus energie op uit zonlicht. Maar hoe werkt dit proces? Een zonnepaneel bestaat uit losse zonnecellen. Deze zonnecel bestaat in de meeste gevallen uit twee lagen silicium. De zonnecellen absorberen lichtdeeltjes uit de zonnestraling. De geabsorbeerde lichtdeeltjes bewegen tussen de verschillende lagen waardoor elektrische spanning en uiteindelijk energie ontstaat. 

 

De stroom die zonnecellen opwekken is ‘gelijkstroom’. De omvormer zet dit om naar ‘wisselstroom’. De gelijkstroom loopt via kabels van de panelen naar de omvormer. De omvormer vangt de stroom vervolgens op en zorgt ervoor dat het wordt omgezet naar stroom die u kunt gebruiken om het licht aan te zetten en wasjes te draaien.

Van zonnestraal naar meterkast in 3 stappen

Silicium, lichtdeeltjes, zonnecellen en wisselstroom… Veel ingewikkelde informatie, maar hoe werkt een zonnepaneel nu écht? Dat leggen we uit in 3 stappen. 

1: De zonnepanelen

Er zijn verschillende merken zonnepanelen, maar de werking is simpelweg hetzelfde. De zonnecellen op de zonnepanelen vangen het zonlicht op dat op de zonnepanelen valt. In de zonnecellen ontstaat energie door de bewegende lichtdeeltjes. Dit is gelijkstroom. 

2: De omvormer

Elektrische apparaten werken op wisselstroom. De gelijkstroom uit de zonnepanelen moet dus eerst omgezet worden. Dit doet de omvormer. De omvormer heeft dus een cruciale functie, je kunt het ook wel vergelijken met het hart van het systeem. 

3: De meterkast

Vanaf de omvormer loopt een kabel naar de meterkast. Deze kabel is aangesloten op een vrije groep. Vanaf hier wordt de zonne-energie verdeeld naar alle stroompunten in uw huis. Zo, nu start u met besparen op stroomkosten!

Optimale werking van zonnepanelen

Om uw zonnepanelen optimaal te laten werken is het belangrijk dat deze op een juiste manier geplaatst worden. De hoeveelheid zonlicht die de zonnepanelen kunnen opvangen is van grote invloed op de hoeveelheid stroom die u kunt opwekken. Maar hoe zit dat dan in periodes met minder of geen licht, zoals in de winter, schaduw of avond?

Hoe werken zonnepanelen in de winter?

Hoeveel stroom zonnepanelen opwekken, verschilt per maand. Dat komt omdat er in het voorjaar en de zomer meer zonuren zijn dan in de herfst en de winter. Ook is de zonnestraling in de zonnige maanden sterker. Zonnepanelen wekken daardoor in de zomermaanden de meeste stroom op. Dit betekent niet dat u in de winter zonder stroom zit. In de winter schijnt de zon immers ook nog. En zonnepanelen werkten niet op de warmte van de zon, maar het licht. In de maanden december, januari en februari wekken uw zonnepanelen nog steeds 10% van de jaaropbrengst op. 

Hoe werken zonnepanelen dan in de schaduw?

Zonnepanelen zijn minder geschikt voor daken met veel schaduw. Er is namelijk direct zonlicht nodig om zonne-energie op te wekken. Als een deel van uw dak in de schaduw ligt, kunnen zonnepanelen nog wel interessant zijn. Er bestaan micro-omvormers die de zonnepanelen afzonderlijk van elkaar regelen, in plaats van één grote omvormer voor het gehele systeem. Als een zonnepaneel in de schaduw ligt, dan blijven de andere panelen gewoon hun werk doen en stroom opwekken.

En hoe werken mijn zonnepanelen in de avond?

‘s Avonds en ‘s nachts wekken zonnepanelen geen stroom op, er is dan immers geen daglicht. Dit betekent dat u in de avond stroom afneemt van uw energieleverancier. Het is zeer aannemelijk dat zonnepanelen in de toekomst worden aangesloten op thuisbatterijen. Met zo’n thuisbatterij kunt u de stroom die u overdag opwekt opslaan en in de avond gebruiken. Helaas zijn thuisbatterijen nu nog niet rendabel. 

Hoe kan ik zien of mijn zonnepanelen goed werken?

U kunt zelf de opbrengst van uw zonnepanelen bijhouden. De opbrengst van zonnepanelen is te zien op het display van de omvormer of via de app op uw smartphone. Ziet u afwijkingen in de opbrengst? Dan hebben de zonnepanelen mogelijk onderhoud of een schoonmaakbeurt nodig. Dit verlengt de levensduur van uw zonnepanelen en zorgt voor optimale energieopwekking.

Hoe bespaart u met zonnepanelen van SolarBox?

De aanschaf van zonnepanelen is natuurlijk een flinke investering. Maar omdat u met zonnepanelen veelal uw eigen energie opwekt, hoeft u veel minder stroom af te nemen bij uw energieleverancier. Hoeveel u precies bespaart met zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, zoals uw energieverbruik, de plaatsing van de zonnepanelen op uw dak, het aantal zonnepanelen en de hoeveelheid zonlicht die de panelen opvangen. De terugverdientijd van zonnepanelen is gemiddeld 7 jaar. Daarna profiteert u dus van ‘gratis’ energie.