Levensduur zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds beter. Ook de levensduur van zonnepanelen stijgt daardoor. Maar hoe lang gaan zonnepanelen nu precies mee? Hoe kunt u de levensduur van uw zonnepanelen verlengen? En wanneer zijn zonnepanelen aan vervanging toe? In dit artikel leest u alles over de levensduur van zonnepanelen.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Wilt u zonnepanelen op uw dak laten plaatsen? Dan kunt u uitgaan van een gemiddelde levensduur van 25 jaar. Maar vaak gaan panelen van hoge kwaliteit nog veel langer mee. Hoeveel langer is afhankelijk van verschillende factoren. Voor een lange levensduur van de zonnepanelen is een goede, professionele installatie van belang. Daarnaast is natuurlijk de kwaliteit van de zonnepanelen en het onderhoud van invloed op de levensduur. Ook de levensduur van de omvormer van de zonnepanelen, de bekabeling en andere onderdelen spelen een rol.

De opbrengst van zonnepanelen na verloop van tijd

Als we het over de levensduur van zonnepanelen hebben, maken we onderscheid tussen de economische levensduur en de technische levensduur. De economische levensduur van zonnepanelen is gemiddeld 25 à 30 jaar. De technische levensduur is nog langer, vaak tot wel 35 à 40 jaar. Zonnepanelen leveren na de economische levensduur dus nog jarenlang stroom, maar het vermogen neemt elk jaar een beetje af. De investering in zonnepanelen verdient zich in ongeveer 5 à 12 jaar terug. Zonnepanelen zijn dus een erg rendabele en slimme investering. Na die terugverdientijd maakt u namelijk pure winst door een lagere energierekening.

Tips voor het verlengen van de levensduur van zonnepanelen

Hoe lang een zonnepaneel daadwerkelijk meegaat, is afhankelijk van verschillende factoren. Na de economische levensduur van uw zonnepanelen neemt het vermogen ieder jaar een beetje af. Dit noemen we ‘degradatie’. Dit gebeurt bij alle merken zonnepanelen, maar hoe snel het vermogen afneemt verschilt per type paneel. Ook zijn er een aantal manieren waarop u de levensduur van uw zonnepanelen kunt verlengen.

Regelmatig onderhoud

Zonnepanelen gaan niet snel kapot en hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig. Het meeste vuil spoelt tijdens een flinke regenbui zo van de panelen af. Toch is het voor een optimale werking en levensduur goed om je zonnepanelen eens in de 2 à 3 jaar schoon te laten maken. Ook is het verstandig om elke paar jaar een inspectie uit te laten voeren door SolarBox. Daarmee weet u zeker dat het systeem naar behoren blijft werken.

Monitoring

Het is slim om zelf de opbrengst van uw zonnepanelen bij te houden. Door de opbrengst wekelijks te monitoren ziet u of uw zonnesysteem het doet en merkt u eventuele problemen direct op. De opbrengst van zonnepanelen is te zien op het display van de omvormer of via de app op uw smartphone. Ziet u afwijkingen in de opbrengst? Dan hebben de zonnepanelen mogelijk onderhoud of een schoonmaakbeurt nodig. Ook hebt u mogelijk recht op diverse vormen van garantie

Verzekering

Zonnepanelen kunnen in zeldzame gevallen schade oplopen. Bijvoorbeeld bij extreem weer. Daarom is het verstandig om na te gaan of uw zonnepanelen goed verzekerd zijn. Vaak zijn zonnepanelen standaard verzekerd bij een woonverzekering, zoals de opstalverzekering. Huurt u een woning? Dan zijn zonnepanelen meestal niet verzekerd en kunt u uw zonnepanelen (aanvullend) verzekeren op de inboedelverzekering. 

Wanneer is vervanging van zonnepanelen nodig?

Kijkend naar de opbrengst is het de eerste 25 jaar niet nodig om uw zonnepanelen te vervangen. Natuurlijk staat de techniek niet stil en is de stroomopbrengst van nieuwe zonnepanelen de afgelopen jaren flink omhoog gegaan. Zonnepanelen die enkele jaren geleden gemaakt zijn, hebben een opbrengst tussen 200 en 300 Wp. Laat u nu zonnepanelen installeren, dan is de opbrengst per paneel meestal meer dan 400 Wp. Het kan in de tussentijd dus lonend zijn om nieuwe of extra zonnepanelen te laten plaatsen. 

 

Na een levensduur van 25 jaar raden we aan om de stroomopbrengst extra goed te monitoren. Loopt de stroomopbrengst van een van de zonnepanelen opvallend terug? Of levert de hele installatie minder elektriciteit? Dan is het tijd om nieuwe panelen te overwegen.

Bespaar geld met de zonnepanelen van SolarBox

Voor een zo lang mogelijke levensduur en zo kort mogelijke terugverdientijd van uw zonnepanelen doet u het best een beroep op een erkende installateur. SolarBox heeft al 18 jaar ervaring en we zijn volledig erkend en gecertificeerd als zonnepanelen installateur op verschillende locaties in Zuid-Holland

Bent u benieuwd naar hoeveel geld u kunt besparen met de zonnepanelen van SolarBox? Bezoek een van onze informatiebijeenkomsten en kom alles te weten over zonnepanelen. Vervolgens ontvangt u een uitgebreide offerte op maat en ontdekt u hoeveel u kunt besparen.