Terugverdientijd zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een slimme investering. Hoe eerder u ze koopt, hoe eerder u start met besparen op uw energierekening. Maar na hoeveel tijd heeft u de kosten van zonnepanelen terugverdient? Een vraag die makkelijk te beantwoorden is. In dit artikel vertellen we u wat de terugverdientijd van zonnepanelen is en hoe u die kunt berekenen.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is nu ongeveer 7 jaar. U investeert in zonnepanelen en de installatie ervan. Vervolgens wekken de panelen elektriciteit op uit zonlicht, waardoor uw energierekening lager wordt. Na gemiddeld 4 tot 10 jaar hebben de zonnepanelen zoveel elektriciteit opgewekt dat ze hun investering hebben terugverdiend.

Factoren die de terugverdientijd van zonnepanelen beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren van invloed op de terugverdientijd van uw zonnepanelen. Hieronder zetten we deze factoren voor u op een rijtje:

Kosten van de aanschaf en installatie

De kosten van zonnepanelen hangen af van het aantal zonnepanelen, het merk, het type en de installatiekosten. Hoe hoger de prijs, hoe langer het duurt voordat u dit heeft terugverdiend. Houd ook rekening met kosten voor onderhoud en eventuele schoonmaakkosten. Tijdig onderhoud kan de levensduur van de zonnepanelen verlengen en daarmee de terugverdientijd verbeteren. 

Kwaliteit van de zonnepanelen en omvormer

Goedkope zonnepanelen lijken aantrekkelijk, maar over het algemeen gaan ze minder lang mee. Ook is het rendement van goedkopere zonnepanelen over het algemeen een stuk lager, waardoor ze minder opleveren en u er relatief lang over doet om ze terug te verdienen. Ook de garantietermijn van zonnepanelen kan verschillen. 

De stroomprijs voor teruggeleverde energie

Met de salderingsregeling ontvangt u voor de stroom die u terug levert hetzelfde tarief als u betaalt voor stroom die u op dat moment afneemt. U krijgt dus geld voor stroom die u levert aan het elektriciteitsnet. U krijgt dus geld voor geleverde energie aan het elektriciteitsnet. Hiermee zijn de kosten voor zonnepanelen extra snel terug te verdienen. 

Het aantal zonuren

Hoe meer zon, hoe meer energie de zonnepanelen opwekken. Op zonnige dagen leveren zonnepanelen veel stroom op. Deze stroom kunt u salderen, waardoor u uw investering in zonnepanelen sneller terugverdient. 

Teruglopend vermogen van de zonnepanelen

Houd er rekening mee dat het rendement van de zonnepanelen met de jaren iets af kan nemen, vooral als ze vies worden en u de zonnepanelen niet af en toe schoonmaakt. Als gevolg van factoren zoals veroudering, slijtage, en omgevingsinvloeden zoals temperatuurschommelingen en UV-straling neemt het vermogen van zonnepanelen geleidelijk aan af.

Hoe bereken ik de terugverdientijd van zonnepanelen?

Voor de berekening van de terugverdientijd van zonnepanelen kijken we naar de aanschafprijs, de opbrengst en de stroomprijs. U kunt de terugverdientijd van zonnepanelen zelf berekenen met het volgende rekenmodel:

 

[Kosten van zonnepanelen] / [opgewekte kWh] x [terugleverprijs kWh] = de terugverdientijd.

Rekenvoorbeeld

Een voorbeeld:

  • U koopt 10 zonnepanelen bij SolarBox voor ongeveer € 4.500. 
  • Deze 10 panelen wekken gemiddeld zo’n 3.500 kWh per jaar aan stroom op. 
  • Uitgaande van een gemiddelde energieprijs van 21 cent per kWh, bespaart u jaarlijks 735 euro op uw energierekening.
  • Deel de aanschafprijs van € 4.500 door 735 euro. Zo verdient u in ongeveer 6 jaar de investering terug.

Zijn zonnepanelen rendabel?

En of zonnepanelen rendabel zijn. De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is ongeveer 25 jaar. Dus na die eerste 6 jaar van het terugverdienen van uw investering, heeft u nog 19 jaar om te profiteren van ‘gratis’ energie. Dit komt neer op een totale besparing van ongeveer € 14.000. Houd wel rekening met eventuele onderhouds- en schoonmaakkosten. Ook moet u de omvormer tussentijds vervangen. Maar zelfs als u deze kosten meerekent, bespaart u alsnog duizenden euro’s op uw energierekening.