Wat betekent de salderingsregeling?

Als uw zonnepanelen meer elektriciteit opwekken dan u op dat moment verbruikt, wordt deze elektriciteit gevoed op het elektriciteitsnet. Dit kan uiteraard alleen als u aangesloten bent op dit elektriciteitsnet. Energieleveranciers zijn verplicht het aanbod van duurzame elektriciteit van kleinverbruikers te accepteren.

Energieleveranciers zijn eveneens verplicht duurzaam opgewekte elektriciteit van zonnepanelen bij kleinverbruikers (t/m 3x80A aansluitwaarde) te salderen zonder een grens. Dit betekent dat de hoeveelheid aan het net geleverde elektriciteit in mindering gebracht wordt op het verbruik. Als u minder opwekt dan u verbruikt, betaalt u alleen voor het nettoverbruik: de gebruikte energie min de terug geleverde stroom.

Als u bijvoorbeeld in een jaar 3.500 kWh afneemt van uw energieleverancier en 1.000 kWh met uw zonnepanelen invoedt op het net, dan brengt de energieleverancier (3.500-1.000=) 2.500 kWh bij u in rekening.

Als u meer dan uw eigen verbruik terug levert aan het elektriciteitsnet, dan ontvangt u (als kleinverbruiker) een vergoeding. Dit moet een redelijke vergoeding zijn. De Nederlandse Mededingsautoriteit bepaalt wat redelijk is. De vergoeding scheelt per energieleverancier. Het ligt tussen de 5 en 11 ct per kWh.