Wat zijn de beste zonnepanelen

Er zijn honderden soorten zonnepanelen op de markt. Hoe weet u welke u moet kiezen? De aanschaf van zonnepanelen is namelijk een grote investering en de keuze voor een verkeerd merk is zonde. In dit artikel leggen we uit hoe u de beste zonnepanelen kiest voor het dak van uw woning of bedrijf.

Welke zonnepanelen zijn het beste voor uw woning?

We zouden natuurlijk een lijstje met de beste merken zonnepanelen voor u kunnen opsommen. Maar zo simpel ligt het niet. Voordat u kunt bepalen wat de beste zonnepanelen zijn voor uw woning, moet u eerst weten wat de eigenschappen zijn van goede zonnepanelen. Alle zonnepanelen die in Nederland verkocht worden, moeten gecertificeerd zijn. Zo weet u zeker dat de zonnepanelen zijn gecontroleerd op productiefouten. Daarnaast is het verstandig om zonnepanelen te kiezen die bij uw situatie passen en goed presteren op vlak van: 

Prijs-kwaliteit

De kwaliteit is één van de belangrijkste factoren bij het kiezen van zonnepanelen. Zonnepanelen met een of meerdere van deze keurmerken, hebben een goede kwaliteit: RoHS, TÜV-ID en IEC-certificaat. 

 

De prijs per zonnepaneel varieert sterk. Er zijn zonnepanelen van €150,- op de markt, maar ook van €950,- Duurder betekent niet altijd beter, omdat de prijs van zonnepanelen van meerdere factoren afhankelijk is. Wij adviseren om voor een A-merk te kiezen dat al langere tijd bestaat. Wanneer u kiest voor een gevestigde naam in de markt weet u dat u kunt rekenen op een hoge (lever)betrouwbaarheid en aantoonbare productiecapaciteit. A-merken hebben over het algemeen een hogere prijs, maar daar tegenover staat meestal een uitgebreide garantieregeling.

Garantie

Een goede garantieregeling is vaak een teken van goede kwaliteit zonnepanelen. Fabrikanten en installateurs geven sneller een uitgebreide garantie op zonnepanelen van hoge kwaliteit. Is de garantieregeling beperkt? Dan is dit een teken dat het om zonnepanelen van mindere kwaliteit gaat. 

 

De beste zonnepanelen hebben de volgende garantieregelingen:

  • Fabrieksgarantie van minstens 10 jaar
  • Vermogensgarantie van minstens 80% na 20 jaar
  • Installatiegarantie van 2 tot 5 jaar

Vermogen

Het is belangrijk om het vermogen van uw zonnepaneleninstallatie af te stemmen op uw elektriciteitsverbruik. Heeft een installatie een te groot vermogen, dan gebruikt u een deel van de opgewekte stroom niet. Maar een installatie met een te klein vermogen produceert niet genoeg stroom. 

 

Zonnepanelen met het hoogste vermogen zijn niet altijd de beste zonnepanelen voor uw situatie. Heeft u een kleiner budget? Dan kan het interessant zijn om meer zonnepanelen met een lager vermogen te plaatsen. Die kosten minder per zonnepaneel. 

Rendement

Het rendement van zonnepanelen ligt meestal tussen de 15 tot 22%. Dit betekent dat een zonnepaneel 15 tot 22% van het zonlicht kan omzetten in energie. Het rendement is afhankelijk van het type zonnecellen en de temperatuur van het zonnepaneel. 

 

Mensen denken vaak dat zonnepanelen het beste werken op hete zomerdagen, maar het rendement neemt juist af bij hoge temperaturen. Bij hybride zonnepanelen zorgt vloeistof in de collector voor een optimale afkoeling van de panelen als het warmer is dan  25°C.

Merken zonnepanelen bij SolarBox

Bij SolarBox werken we met twee uitstekende merken zonnepanelen. We leggen de focus bij het selecteren van zonnepanelen op kwaliteit en duurzaamheid. We gebruiken uitsluitend zonnepanelen van extreem hoge kwaliteit en deze hebben een minimale levensduur van 25 jaar.

SunPower

SunPower staat steeds weer in de top 10 lijstjes van de beste merken zonnepanelen. Wat het SunPower zonnepaneel zo krachtig maakt is de Maxeon technologie. Deze zeer innovatieve technologie zorgt ervoor dat de zonnecel 55% efficiënter is dan een standaard zonnecel. De panelen hebben een gegarandeerde levensduur én een product- en vermogensgarantie van 40 jaar. 

SolarWatt

SolarWatt staat bekend om een zeer goede garantieregeling. Naast de volledige full-service garantie krijgt u er ook 5 jaar lang gratis een ALL-RISK verzekering van AON bij. Daarnaast neemt de stabiliteit en de levensverwachting van SolarWatt toe dankzij de unieke opbouw met volledig ondoordringbaar glas aan de achterzijde van de panelen. Hierdoor neemt het vermogen van de zonnepanelen met de jaren nauwelijks af. 

Wat is de beste omvormer voor zonnepanelen?

Met zonnepanelen alleen bent u er nog niet: de omvormer is het hart van de zonnepanelen-installatie. De meeste omvormers hebben een levensduur van 8 tot 12 jaar. Daarna zijn ze aan vervanging toe. Voor een maximaal rendement kiest u het beste een omvormer die tussen 70% en 110% van de installatie aankan. 

Bij SolarBox werken we met de omvormers van SolarEdge. Met de omvormer van SolarEdge haalt u tot wel 7% meer energie uit uw zonnepanelen dankzij hun gepatenteerde power optimizers. Naast meer energie geniet u ook van langere garanties.

Laat u adviseren over de beste zonnepanelen voor uw situatie

We kunnen dus geen eenduidig antwoord geven op de vraag: wat zijn de beste zonnepanelen? We kunnen u wel verzekeren dat SolarBox u kunt adviseren over de beste zonnepanelen voor uw dak. Wilt u zonnepanelen aanschaffen? Maar weet u nog niet welk merk u wilt of welk vermogen u nodig heeft? Onze ervaren installateurs geven u graag persoonlijk advies op een informatiebijeenkomst in onze demonstratieruimte in De Lier.