Zonnepanelen schoonmaken

Is het nodig om zonnepanelen schoon te maken? In principe niet. De regen spoelt zonnepanelen over het algemeen gelukkig schoon. Dat is fijn! Maar als u het maximale rendement wilt behalen met uw zonnepanelen raden we aan om de panelen regelmatig schoon te maken.

Is het nodig om zonnepanelen schoon te maken?

Zwaardere vervuiling – zoals bladeren, vogelpoep en Saharazand – spoelen niet vanzelf weg. En dan loopt de productie van uw panelen terug. Onder alledaagse omstandigheden kunnen de zonnepanelen op uw dak bijna 10% van hun vermogen verliezen door vervuiling. Op jaarbasis scheelt dat zo’n 2 à 3 procent in opbrengst. Zonde! Maar de oplossing is gelukkig simpel: even schoonmaken dus.

Hoe kan ik mijn zonnepanelen zelf reinigen?

Het schoonmaken van uw zonnepanelen is gelukkig een vrij eenvoudig klusje. Om de levensduur van uw zonnepanelen te verlengen is het wel belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te treffen. Om u op weg te helpen, delen we een paar tips en een lijstje met benodigdheden hoe u uw zonnepanelen kunt schoonmaken: 

Tips

 • Schakel het systeem uit: Zet het stroomsysteem uit en raak bekabeling niet aan. 
 • Gebruik géén schoonmaakmiddelen: Lauwwarm kraanwater met eventueel een drupje afwasmiddel is voldoende om de zonnepanelen schoon te krijgen. 
 • Zet niet te veel druk op het glas om celbreuk te voorkomen: Gebruik daarom een zachte doek en ga niet op de zonnepanelen staan of zitten. 
 • Gebruik geen hogedrukspuit: De hoge druk van het water kan het glas en de kabels beschadigen.
 • Draag handschoenen: Raak de zonnepanelen niet aan zonder handschoenen. Zo voorkomt u dat u vingerafdrukken of vuil achterlaat op de panelen. 
 • Gebruik geen zout water of water met een hoog kalkgehalte: Zout en kalk kunnen een laagje achterlaten op de panelen. Bevat uw kraanwater veel kalk? Gebruik dan osmosewater of regenwater. 
 • Maak de zonnepanelen ‘s ochtends of ‘s avonds schoon: Overdag kunnen de zonnepanelen erg warm worden. Dit kan zorgen voor vlekken op de panelen wanneer het water te snel opdroogt of voor verwondingen aan uw lichaam. 

Benodigdheden

 • Een emmer lauwwarm water of een tuinslang
 • Een zachte doek, spons of borstel
 • Handschoenen
 • Ladder
 • Eventueel: een uitschuifbare telescooparm om vanaf een ladder bij het dak te kunnen
 • Eventueel: valbeveiliging als u het dak op moet

Wanneer kan ik mijn zonnepanelen het best schoonmaken?

Onze merken zonnepanelen worden geleverd met een coatinglaag. Dit laagje beschermt het paneel tegen vuil. We adviseren om de eerste drie jaar de zonnepanelen nog niet schoon te maken, anders verwijdert u deze beschermlaag. Na 3 jaar maakt u de panelen het best voorafgaand aan het zonnige seizoen schoon. De maanden maart of april zijn dus zeer geschikt voor een voorjaarsschoonmaak van uw dak. Zo profiteert u in de zonnigste maanden van het jaar van een verbeterde opbrengst.

Hoe vaak moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Het belangrijkste signaal dat u uw zonnepanelen moet reinigen, is wanneer u de opbrengst ziet teruglopen. In uw app kunt u dit monitoren. Het effect van schoonmaken is over het algemeen helaas na 3 maanden weer geheel verdwenen. En wanneer er tussendoor een Saharazandstorm voorbij raast, is het schoonmaakvoordeel nog sneller weg. Gemiddeld zouden we zonnepanelen 4 keer per jaar moeten schoonmaken om jaarrond ongeveer 5% meer stroom op te wekken.

Zonnepanelen professioneel laten reinigen

Als uw dak lastig te bereiken is of een flinke helling heeft, raden we u aan om uw zonnepanelen te laten schoonmaken door een bedrijf. Als we kijken naar het rendement is het laten schoonmaken van zonnepanelen echter niet rendabel. De kosten die u het bedrijf betaalt liggen namelijk hoger dan de winst die u behaalt met het schoonmaken. Wanneer het aangezicht van de locatie ook meeweegt, is de rekensom natuurlijk weer anders. 

Wat kost het laten schoonmaken van zonnepanelen?

De kosten voor het schoonmaken van zonnepanelen variëren per bedrijf. Daarnaast is het ook afhankelijk van hoeveel zonnepanelen u hebt. Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het schoonmaken van zonnepanelen, maar sommige glazenwassers willen zonnepanelen ook meenemen wanneer ze de ramen komen wassen. Gemiddeld ligt de prijs ongeveer tussen de €70,- en €110,- euro per schoonmaakbeurt. Let er altijd op dat het bedrijf deskundig is in het schoonmaken van zonnepanelen, schade door verkeerd onderhoud valt namelijk niet onder de garantie van uw panelen.

Is het schoonmaken van SolarBox zonnepanelen rendabel?

Als (toekomstige) zonnepaneleneigenaar wilt u natuurlijk maximaal rendement behalen uit uw zonnepanelen. Concluderend kunnen we zeggen dat het schoonmaken van zonnepanelen zeker rendabel is, mits u het reinigen zelf doet. Zonnepanelen reinigen onzin? Nee! Met schone zonnepanelen profiteert u van een optimaal rendement. 

Bent u zich nog aan het oriënteren op het plaatsen van zonnepanelen? Meld u dan aan voor een van onze informatiebijeenkomsten over zonnepanelen. In korte tijd en in begrijpelijke taal nemen we u mee in de wereld van zonnepanelen. U krijgt alle handvatten mee om de juiste keuzes te kunnen maken voor de aanschaf.