fbpx
 

’Kennis is macht’, zo luidt het gezegde.
Wilt u ook meer weten
op het gebied van zonnepanelen?
Ja, ik wil meer weten! ’Kennis is macht’,
zo luidt het gezegde.
Wilt u ook meer weten
op het gebied
van zonnepanelen?
Ja, ik wil
meer weten!

Veelgestelde vragen

SolarBox® wijst u de weg in de wondere wereld van zonne-energie…

Bij SolarBox® zijn we van de kennis en onze kennis delen we graag met u. Daarom vindt u op deze pagina antwoord op de meest gestelde vragen. Zit uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Staat uw vraag ertussen?

Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?

Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen.

Het dak
Zonnepanelen kunnen zowel op een plat dak als een schuin dak worden geplaatst. Elk type woning met een eigen dak is in principe geschikt voor zonnepanelen, of u nu in een rijtjeshuis of in een vrijstaand huis woont. Het aantal beschikbare m2 op uw dak bepaalt hoeveel zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Wat ook belangrijk is, is dat het dak de gehele dag zo goed als vrij is van schaduw. Directe schaduw vermindert de opbrengst van het systeem. Denk ook aan obstakels zoals een schoorsteen of hoge dakrand. Let op, in Nederland haalt een zonnepaneel systeem 45% van zijn totaalopbrengst uit direct zonlicht. De andere 55% komt uit indirect zonlicht.

 

De dak ligging en dakhelling
De ligging van het dak en de dakhelling bepalen of u optimaal van de zon gebruik kunt maken. Een dak met richting zuid is het meest gunstig. Het hoogste rendement haalt u op een schuin dak met hellingshoek van ongeveer 35 graden. Een plat dak is ook ideaal, dan kunt u zelf de richting en de helling van de zonnepanelen bepalen. Er zijn nog meer zaken die bepalen of het huis geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Ligt uw dak helemaal op het westen of oosten, dan is het verlies in opbrengst ten opzichte van optimaal maar zo’n 15%. Helemaal zo gek nog niet dus!

In hoeveel jaar verdien ik mijn zonnepanelen terug?

In hoeveel jaar verdien ik mijn zonnepanelen terug?

De kosten van zonnepanelen verdient u altijd terug. Gemiddeld binnen 6-8 jaar, inclusief installatiekosten. Dit komt neer op een rendement van tussen de 10 en 20%.

Wat betekent de salderingsregeling?

Wat betekent de salderingsregeling?

Als uw zonnepanelen meer elektriciteit opwekken dan u op dat moment verbruikt, wordt deze elektriciteit gevoed op het elektriciteitsnet. Dit kan uiteraard alleen als u aangesloten bent op dit elektriciteitsnet. Energieleveranciers zijn verplicht het aanbod van duurzame elektriciteit van kleinverbruikers te accepteren.

zonnepanelen werkingEnergieleveranciers zijn eveneens verplicht duurzaam opgewekte elektriciteit van zonnepanelen bij kleinverbruikers (t/m 3x80A aansluitwaarde) te salderen zonder een grens. Dit betekent dat de hoeveelheid aan het net geleverde elektriciteit in mindering gebracht wordt op het verbruik. Als u minder opwekt dan u verbruikt, betaalt u alleen voor het nettoverbruik: de gebruikte energie min de terug geleverde stroom.

Als u bijvoorbeeld in een jaar 3.500 kWh afneemt van uw energieleverancier en 1.000 kWh met uw zonnepanelen invoedt op het net, dan brengt de energieleverancier (3.500-1.000=) 2.500 kWh bij u in rekening.

Als u meer dan uw eigen verbruik terug levert aan het elektriciteitsnet, dan ontvangt u (als kleinverbruiker) een vergoeding. Dit moet een redelijke vergoeding zijn. De Nederlandse Mededingsautoriteit bepaalt wat redelijk is. De vergoeding scheelt per energieleverancier. Het ligt tussen de 5 en 11 ct per kWh.

Wat is een geschikte ruimte voor mijn omvormer?

Wat is een geschikte ruimte voor mijn omvormer?

De omvormer hangt het best op een plek die niet al te stoffig is en waar hij zijn warmte goed kwijt kan. Een krappe ongeventileerde meterkast of een hooischuur is daarom geen goede plek, een koele garage wel. Een zolder kan in de zomer soms erg warm worden. Een bijkomend voordeel van zonnepanelen is echter dat ze veel directe instraling van het dak wegnemen, en daarmee de zolder verkoelen. In veel gevallen kan de omvormer dus ook op zolder komen te hangen.

De SolarEdge omvormer heeft rondom ongeveer 20cm ruimte nodig om zijn warmte kwijt te kunnen. De specifieke afmetingen staan altijd  in de handleiding van de omvormer.

Hoewel de SolarEdge omvormers heel stil werken, zit er nog steeds een kleine zoem in (minder dan 25dB). Met name op het midden van de dag als de zon op zijn hoogste punt staat, kan dat geluid enigszins hinderlijk zijn in een woon- of werkkamer. Het is daarom aan te raden een plek te vinden die niet dagelijks gebruikt wordt.

Kan ik de BTW over mijn zonnestroom systeem terug vragen?

Kan ik de BTW over mijn zonnestroom systeem terug vragen?

Een Nederlandse particulier die zonnepanelen op of bij zijn woning heeft laten monteren is in principe ondernemer voor de BTW, indien de energie ook wordt terug geleverd aan het net. De particulier kan de BTW op de aanschaf en montage daarom terugvragen, maar wat houdt dit eigenlijk in? Hier vindt u informatie over de BTW teruggave op zonnepanelen.

Bent u ondernemer voor de BTW?
U bent ondernemer voor de BTW als u met regelmaat diensten levert waar u een vergoeding voor krijgt. Wanneer u zonnepanelen heeft, wordt ook een deel van de opgewekte energie aan de energiemaatschappij geleverd, waar u een vergoeding voor krijgt. Deze wordt op uw energienota verrekend.

Wat betekent dit voor u?
In het jaar van aanschaf kan alle BTW op de aanschaf van de panelen terug gevraagd worden. Er dient echter ook een laag bedrag aan BTW over de opgewekte energie betaald te worden. Dit is slechts een fractie van de terug te vragen BTW. Na het jaar van aanschaf kan een beroep op de Kleine Ondernemersregeling (KOR) gedaan worden en hoeft er in de opvolgende jaren geen BTW meer afgedragen te worden.

3 uitzonderingen

Er zijn 3 situaties waarbij er extra aandacht nodig is om de BTW terug te kunnen krijgen. Indien een uitzondering van toepassing is bestaat de mogelijkheid dat de BTW niet teruggevraagd kan worden of dat er over langere tijd BTW afgedragen moet worden. Er zijn echter nagenoeg altijd oplossingen en wij helpen u graag daarmee.

Indien het antwoord op 1 of meer vragen “ja” is, dan is een uitzondering van toepassing. In dat geval overleggen wij graag met u de mogelijkheden zodat u zeker weet dat de BTW teruggave goed verloopt.

 

1 Heeft u al eerder BTW op zonnepanelen teruggevraagd of is de KOR al van toepassing? Ja* Nee*
2 Bent u al ondernemer of wilt u binnen 3 jaar ondernemer worden? Ja* Nee*
3 Is de BTW op de factuur € 2.500 of meer? Ja* Nee*

 

BTW teruggave regelen
Alles bij de Belastingdienst geregeld krijgen valt vaak toch tegen en er kunnen eenvoudig (communicatie) problemen of fouten ontstaan. De belastingdienst kan daarover boetes heffen. Wij raden u daarom aan de btw-teruggave te laten uitvoeren door De Centrale BTW Teruggave zodat de teruggave goed verloopt. Kijk maar eens op de website www.btw-zonnepanelen.nl.

Aanbieding

Voor de btw teruggave hebben wij een speciale aanbiedingsactie.

Wat doet de Centrale BTW Teruggave voor u?

  • treedt namens u in contact met de Belastingdienst om de BTW op uw zonnepanelen terug te vragen
  • meldt u aan bij de Belastingdienst als BTW ondernemer en voert alle correspondentie met de Belastingdienst voor u
  • dient namens u alle BTW aangiften bij de Belastingdienst in
  • verzoekt namens u aan het einde van het jaar om toepassing van de Kleine Ondernemers Regeling waardoor u de opvolgende jaren geen aangiften BTW meer hoeft te doen
  • houdt u gedurende het gehele traject via e-mail op de hoogte van de vorderingen

 

Hoe kunt u de BTW teruggave regelen?
Nadat wij uw zonnepanelen systeem hebben opgeleverd ontvangt u van ons een link naar De Centrale BTW teruggave om die teruggave te laten regelen.
Kijk op: www.btw-zonnepanelen.nl voor meer informatie.

Wat betekent productgarantie?

Wat betekent productgarantie?

Hierbij wordt gekeken of het paneel goed in elkaar gezet is. Laat bijvoorbeeld de lijm of kit verbinding los, dan valt dit onder productgarantie. Veroudering van alle onderdelen van een zonnepaneel wordt door de productgarantie niet gedekt. Het onderdeel dat het meeste aan veroudering onderhevig is, is de plastic achterlaag van het paneel. Denk hierbij aan een plastic tuinset, dat is ook gemaakt om buiten in de zon te staan. Ondanks dat, hardt kunststof onder invloed van het zonlicht uit. Het wordt hard en bros. Hetzelfde geldt voor de achterlaag van een zonnepaneel. Hierdoor kan er vocht bij de cellen komen, waardoor de stroomproductie behoorlijk achteruit gaat. De productgarantie van glas-folie panelen is hierop aangepast en is meestal 12 jaar. Bij glas-glas panelen zijn de cellen beter beschermd en kan de productgarantie opgetrokken worden naar 30 jaar. De productgarantie staat dus altijd direct in verbinding met de gekozen materialen. Alleen door het kiezen van andere materialen kunnen er ook andere garanties gegeven worden. U doet er verstandig aan om uw verwachting hierop af te stemmen. Verwacht dus nooit meer dan wat de producent van het product verwacht.

Wat betekent vermogensgarantie?

Wat betekent vermogensgarantie?

Alles veroudert onder invloed van het zonlicht. Zo ook zonnepanelen. Naast zonlicht hebben ook andere weersomstandigheden invloed op de levensduur en prestaties van een zonnepaneel. Hierdoor zal een zonnepaneel langzaam vermogen verliezen. Het produceert ieder jaar dus wat minder stroom. Afhankelijk van welke materialen er gekozen zijn, zullen de cellen beter of slechter beschermd zijn. Bij glas-folie panelen resulteert dit in een verlies van ongeveer 0,7% per jaar. Als de cellen in zonnepanelen verpakt worden tussen 2 lagen glas, dan is het verlies nog maar de helft, namelijk maximaal 0,345% per jaar. Bij SunPower panelen kunnen de cellen door hun andere opbouw beter tegen alle omstandigheden dan normale cellen. Hierdoor geldt er voor SunPower zonnepanelen maximaal 0,25% vermogens afname per jaar.

Vermogensgarantie zegt alleen wat over het lange termijn rendement als het systeem naar behoren blijft werken. SunPower garandeert bijvoorbeeld nog 92% opbrengst na 25 jaar en bij SolarWatt bedraagt het nog 87% na 30 jaar. Standaard glas-folie panelen garanderen vaak nog 80% na 25 jaar.

Let op, zodra de productgarantie afgelopen is, is een langere vermogensgarantie waardeloos.

Wanneer een paneel dan onder niveau presteert, valt er niets meer te claimen, omdat de producent zich dan altijd onder de afgelopen productgarantie verschuilt.

Wat houdt de installatie garantie in?

Wat houdt de installatie garantie in?

Installatie garantie is garantie op de verrichte arbeid uitgevoerd door de installateur. De garantie dekt dus fouten die gemaakt kunnen worden tijdens installatie. Denk aan een klem die niet goed is vastgedraaid en deze onder normale omstandigheden los raakt.

SolarBox geeft een installatie garantie van 10 jaar o.v.v. een actief systeembewaking abonnement.

Wat als de installateur failliet gaat?

Wat als de installateur failliet gaat?

Er gaan zo nu en dan installateurs failliet, hoe zit het dan met uw garantieafhandeling? Dit is iets om rekening mee te houden. Bij wie kunt u terecht als het zover komt? Als u zonnepanelen koopt bij een officiële dealer zoals SolarBox® dan kunt u gewoon naar de fabrikant stappen en deze zal garant staan voor eventuele afhandelingen, wel zo prettig.

Hoe zit het eigenlijk als de installateur de panelen via een groothandel heeft gekocht? In dit geval heeft u geen garantie meer, omdat u geen koopovereenkomst heeft met de groothandel. U kunt dus alleen bij de installateur terecht voor garantie afhandelingen.

Zit er veel onderhoud aan zonnepanelen?

Zit er veel onderhoud aan zonnepanelen?

Bij een CV-ketel is het verstandig om elk jaar een onderhoudsbeurt uit te voeren. Bij zonnepanelen is dat niet nodig. Wel kan het verstandig zijn om, om de paar jaar een inspectie uit te laten voeren door SolarBox. Daarmee weet u zeker dat het systeem naar behoren blijft werken.

Heeft het schoonmaken van zonnepanelen zin?

Heeft het schoonmaken van zonnepanelen zin?

De vraag is: Is het schoonmaken van zonnepanelen rendabel of niet?

Het schoonmaken van zonnepanelen is zeker rendabel gezien de opbrengst. Onder alledaagse omstandigheden kunnen zonnepanelen bijna 10% van hun vermogen verliezen door vervuiling. De regen zorgt er gelukkig voor dat een groot deel van de vervuiling weer verdwijnt, maar toch blijft er zeker vuil achter. Dit is door schoonmaken gewoon weer te verhelpen. Het effect van schoonmaken is over het algemeen helaas na 3 maanden weer geheel verdwenen. Wanneer er tussendoor opeens een Saharazandregenbui over komt, dan is het schoonmaakvoordeel nog sneller weg. Eén eenvoudige rekensom leert ons dan dat we 4 keer per jaar zouden moeten schoonmaken om jaarrond gemiddeld 5% meer stroom op te wekken.

Als we kijken naar financieel rendement dan is het laten schoonmaken van de zonnepanelen niet rendabel. De 5% winst die behaald wordt door het schoonmaken, weegt namelijk niet op tegen de kosten die een bedrijf hiervoor moet maken als zij de schoonmaak moeten uitvoeren. Wanneer het aangezicht van de locatie ook meeweegt, is de rekensom natuurlijk weer anders. Indien u de schoonmaak zelf (dus kosteloos) kunt uitvoeren, dan is dat zeker aan te bevelen.

Zelf schoonmaken?

Dit heeft u nodig:

  • lauw-warm kraanwater (met evt een drupje afwasmiddel)
  • zachte doek / zachte borstel

Gebruik vooral GEEN Schoonmaakmiddelen.

Moet ik mijn zonnepanelen apart verzekeren?

Moet ik mijn zonnepanelen apart verzekeren?

Hagelschade, brand, diefstal, blikseminslag en stormschade vallen buiten de dekking die de zonnepanelen fabrikant afgeeft. Gelukkig is er een mogelijkheid om dit mee te verzekeren. Zodra de zonnepanelen gemonteerd zijn op uw dak is het onderdeel van uw huis geworden en kunt u ze mee verzekeren onder de opstalverzekering. Vaak betaald u hier geen extra premie voor. Neem dus contact met uw verzekeraar op en geef aan dat u uw zonnepanelen wilt mee verzekeren.

P.S. heeft u Solarwatt zonnepanelen, dan bent u automatisch de eerste 5 jaar Allrisk verzekerd via AON.

Is mijn meter geschikt voor teruglevering?

Is mijn meter geschikt voor teruglevering?

Elke eigenaar van zonnepanelen dient zich aan te melden bij www.energieleveren.nl. Het is een initiatief van de gezamenlijke regionale netbeheerders. De netbeheerder kijkt of uw meter geschikt is voor teruglevering en stuurt u hierover een mail. Daarin staat of uw meter geschikt is of vervangen dient te worden. De meter kan vaak al binnen 2 a 4 weken vervangen worden mocht dit nodig zijn.