Zonnepanelen nu BTW vrij

Eigenaren van zonnepanelen hebben in Nederland nu de mogelijkheid om btw-ondernemerschap aan te vragen en de btw over de aanschafprijs terug te vragen van de belastingdienst.

btwDit schreef staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) op 7 november in antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer op de uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Die bepaalde dat de Oostenrijkse paneeleigenaar Füchs als ondernemer zou moeten worden behandeld door de Oostenrijkse belastingdienst. Dit was al eind juni bekend.

Hierdoor werd hij btw-plichtig en moet hij btw afdragen aan de fiscus, maar mag hij ook de betaalde btw over de panelen terugvragen. De uitspraak van het Europese hof geldt ook voor de rest van Europa.

De overheid publiceerde al een document met de meest gestelde vragen en antwoorden. In het document staat onder andere dat de Belastingdienst ervan uit gaat dat particuliere eigenaren van zonnepanelen onder de Kleine-ondernemersregeling vallen en alleen belasting hoeven te betalen over de terug geleverde stroom als het af te dragen btw-bedrag hoger is dan € 1.345,- . Daarnaast zal er een minimaal forfait in mindering gebracht worden op de terug te vragen btw (dit haalt u uit de pdf “meest gestelde vragen en antwoorden”).

In de praktijk bereiken particulieren het bedrag van €1.345,- niet. Consumenten die de btw van de aanschaf en de installatie van zonnepanelen terug willen vragen, moeten zich bij de Belastingdienst wel melden als ondernemer.

Heeft u recht op btw teruggave? Doe hier de check:

Checklist button

De aanmelding als ondernemer kunt u compleet zelf organiseren.

Hierbij dient u onderstaande bestanden te gebruiken. Het “voorbeeldformulier” is reeds ingevuld en daarop kunt u precies zien wat u moet invullen en welke punten op u van toepassing zijn.
Opgeven startende onderneming bij de Belastingdienst
Kleine ondernemers regeling
Voorbeeldformulier starten onderneming

Nadat u de aanvraag heeft ingediend en deze is toegekend, dan vraagt u in het eerste kwartaal de BTW van het systeem terug, minus het gestelde forfait door de overheid (forfait te vinden op document: “meest gestelde vragen en antwoorden“. De handleiding kwartaalaangifte vindt u hier. Daarna kunt u na 3 kwartaal-aangiftes (die op nul uitkomen) weer vrijstelling voor btw afdracht aanvragen voor de komende jaren. De betreffende voorbeeldbrief voor vrijstelling kunt u hier downloaden. Hier bieden wij verder geen ondersteuning in, aangezien wij liever bezig zijn met zonnepanelen. Ook kunt u ons niet aansprakelijk stellen voor eventuele onjuiste informering hierboven gegeven.
Let op: Voor de overheid is dit een bron van inkomstenderving, dus om er zeker van te zijn dat u van deze regeling kunt profiteren, is zo spoedig mogelijk aanvragen gewenst.

Indien u dit allemaal te lastig vindt, dan kunnen wij dit geheel voor u uit handen nemen. Wij regelen voor u de complete aanvraag, de eerste 4 kwartaalaangiftes en de vrijstelling van btw afdracht voor de volgende jaren voor €99 ex BTW. De BTW hierover kan ook teruggevraagd worden! Dit proces wordt uitgevoerd door een erkend belasting adviesbureau, dus u kunt er zeker van zijn dat het allemaal 100% juist en netjes afgehandeld wordt. Wanneer u deelneemt in één van onze collectieven, dan is dit inclusief in de offerte.

Klik hier om naar het formulier te gaan. Daar kunt u de, voor ons benodigde gegevens invullen.

 Button-Aanmelden-Groen