ABC Begrippenlijst

Aarding

aarding zonnepanelenBij PV installaties is potentiaalvereffening (aarding) het koppelen van de metalen constructie waar de zonnepanelen op liggen aan aarde. Het doel hiervan is, het op een gecontroleerde manier laten afvloeien van ongewenste spanningsverschillen in de set. Hierdoor wordt oa. ook metaalcorrosie voorkomen en bevordert het de veiligheid en duurzaamheid van de gehele installatie. Het is volgens de normen niet verplicht, maar wij doen dit altijd.

Amorfe panelen

Zonnepanelen van amorf silicium worden ook ‘dunne-laag zonnepanelen’ genoemd. Ze worden gebruikt in dunne-film zonnepanelen. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen, daarom zijn ze zeer buigzaam. Dit type zonnepanelen is zeer goedkoop. Maar het rendement (8%) is veel lager dan van zonnepanelen met zonnecellen van monokristallijn of polykristallijn (maximaal 21%).De levensduur van amorfe zonnepanelen is beperkt tot 15 jaar. In Nederland worden amorfe zonnepanelen nauwelijks gebruikt, omdat de beschikbare oppervlakte voor zonnepanelen vaak de beperkende factor is. Een paneel met een hoger rendement levert dus meer kWh op jaarbasis dan een laag rendement paneel.

Ampèremeter

Een Ampèremeter wordt gebruikt om stroom te meten. Met een Ampèremeter wordt gemeten hoeveel gelijkstroom de zonnepanelen opwekken. De meeteenheid van stroom is Ampère. Genoemd naar de Fransman André-Marie Ampère.

Autonoom PV-panelen systeem

Autonoom PV-panelen systeem heet ook wel ‘stand-alone’ of losstaand systeem. Dit zonnepanelen systeem Autonoom systeem zonnepanelenstaat los van het elektriciteitsnetwerk. Het bestaat uit zonnepanelen, een laadregelaar en een zonne-accu. De zonne-energie wordt direct gebruikt of opgeslagen in accu’s. De zonnepanelen zijn niet aangesloten op het openbare net.

Dit PV-panelen systeem wordt gebruikt voor afgelegen gebieden, vakantiehuisje, boot, caravan of camper. Een netgekoppeld PV-panelen systeem is wel gekoppeld aan het elektriciteitsnet.

Azimut

Azimut, een begrip uit de astronomie, heeft te maken met de plaatsing van de zonnepanelen. Azimut is de hoek die een bepaalde richting maakt met de richting van het noorden.

Azimut wordt uitgedrukt in graden. De gehele cirkel is 360°, noord is 0°. Een ster die zich precies in het oosten bevindt heeft een azimut van 90°.
Bij zonnepanelen geeft de azimut de kompasrichting aan waarin een zonnepaneel wijst. Deze is belangrijk om een optimale opbrengst op zonnepanelen te halen: het rendement.
Zonnepanelen gericht op het zuiden, die op een dak staan met 36 graden, geven de hoogste opbrengst.

Bankable zonnepanelen

zonnepanelen bankDe zonnepanelen zijn ‘bankable’ op het moment dat o.a. grote wereldwijd werkende banken besloten hebben dat men geld mag lenen om te investeren in de zonnepanelen van de betreffende fabrikant.

Dit houdt in dat na een positieve “technische” audit: productie faciliteit, financieel en op productniveau, banken zonnepanelen goedkeuren en voor zeer grote commerciële projecten, financiering verstrekken. Enkele voorbeelden van gerespecteerde audit partijen zijn Protos, 3E, DNV en Allianz.

De panelen zijn dus niet alleen geselecteerd op kwaliteit, maar ook op continuïteit van de fabriek en garantie afhandeling. Dit zijn dus de merken die al langer bestaan, een degelijk product leveren en financieel gezond zouden moeten zijn.

Beste zonnepanelen

Wat de beste zonnepanelen zijn voor uw energiebehoefte? Dat is lastig te zeggen.
Het ligt eraan wat uw wensen zijn. Wilt u zoveel mogelijk Wattpiek op het dak, of een zo gebalanceerd mogelijk systeem qua kostprijs en opbrengst? Als u de wensen aangeeft, dan kijken wij welk merk en type paneel hier het beste bij past en bieden u daarop een passende offerte. Momenteel werken wij veel met Renesola, SOLARWATT en Sunpower. Met deze merken kunnen wij iedere klant voorzien in hun behoefte. Zijn er “speciale” wensen? Er zijn bijvoorbeeld afwijkende paneelmaten nodig? Dan zoeken wij voor uit het meest passende systeem!

Bewolking en zonnepanelen

Ook bij bewolkt weer leveren zonnepanelen ook stroom. Zonnepanelen werken namelijk op (dag-)licht.
Uiteraard maken zonnepanelen op een bewolkte dag minder elektriciteit dan op een zonnige dag. Ook in de winter werken zonnepanelen door. Wist u dat zonnepanelen op jaarbasis 55% van hun energie leveren met bewolkt weer en maar 45% van hun stroom pakken van direct zonlicht?

Biomassa

Biomassa is een bron van groene energie, waarmee (net als met zonnepanelen) elektriciteit opgewekt wordt.
Biomassa is plantaardig en dierlijk materiaal. Denk aan hout, snoeiafval, maar ook maïs, suikerriet, palmolie, koolzaadolie en dierlijke vetten.

Blackline zonnepanelen

zonnepanelen zwart zilverWegens de vraag uit de markt voeren inmiddels alle merken ook compleet zwarte panelen (ook wel Black-Line genoemd), met een zwarte aluminium lijst en onderlaag. Dit type zonnepanelen zijn gemiddeld genomen tussen de €25 en €80 duurder per paneel dan de standaard versie. Deze zijn eigenlijk altijd mono-kristallijn, omdat de cel ervan zwart van kleur is en een poly-kristallijn blauw is. Een mono-kristallijn zonnepaneel zal dus een mooier en egaler zwart oppervlak geven dan een poly-kristallijn paneel. Zwarte panelen worden vooral gebruikt op donker kleurige en zwarte dakpannen. Op rode dakpannen maakt het eigenlijk niet zoveel uit of er zwart of zilver geplaatst wordt. Daarnaast is er ook zwart montagemateriaal (ongeveer €10 duurder per paneel) om het helemaal af te maken en een mooie zwarte set te creëren.

 

Bliksembeveiliging

zonnepanelen bliksemBij grotere zonnepanelen systemen op platte daken is het vaak wenselijk op het reeds bestaande bliksembeveiligingssysteem te laten aanpassen. Wij doen dit in samenwerking met HNL Bliksem. Zij bepalen op voorhand wat er aangepast moet worden. Ook als er nog geen bliksembeveiliging aanwezig is, dan kunnen zij een opgave maken, om het pand te beveiligen.

Bruto Productie Meter

Een bruto productiemeter meet de totale hoeveelheid met zonnepanelen opgewekte elektriciteit.
Hij meet de elektriciteit die je zelf hebt verbruikt en de elektriciteit, die je hebt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.
Zo’n meter kan nodig zijn als je in aanmerking wilt komen voor een subsidie zonnepanelen. De bruto productiemeter is een extra meter in je meterkast. Hij vervangt niet je gewone elektriciteitsmeter.

BTW Zonnepanelen

Zonnepanelen vallen onder het btw tarief van 21%. Momenteel is voor particulieren de btw terug te vorderen via de Belastingdienst.
Wij verzorgen dit vaak kostenloos voor u ism W&S Administratieve dienstverlening uit Monster.
Wel wordt er een minimaal forfait in mindering gebracht. Dit hangt af van het gekozen aantal panelen en vermogen. 
Wij kunnen dit op voorhand voor u uitrekenen.

Wilt u weten of er zonnepanelen subsidie is? Alles over subsidie.

By-pass diodes

In zonnepanelen die uit allemaal aparte zonnecellen bestaan, vervullen de by-pass diodes een belangrijke rol wanneer cellen in de schaduw liggen of met vuil bedekt zijn. Hoe zit dat precies?

De kristallijne zonnepanelen die het overgrote deel vormen van de panelen op de markt, bestaan uit allemaal individuele zonnecellen die aan elkaar gekoppeld zijn met een stroomdraad. Veel standaard panelen zijn 60- of 72-cels panelen, wat betekent dat er in de lengterichting 10 of 12, en in de breedterichting 6 zonnecellen in zitten, en bij SunPower panelen is dat net iets meer, met 12 bij 8 cellen.

paneel met stroom door cellen

De cellen zijn allemaal achter elkaar aan geplakt, in de lengterichting, zoals in het plaatje hiernaast (de rode lijn geeft de richting van de stroom weer).

Het is duidelijk dat de stroom door alle cellen heen vloeit. Maar wat gebeurt er als een cel kapot is, en geen stroom meer doorlaat? Dan zou er geen stroom meer vloeien, en zou het paneel, en misschien wel de hele installatie, niets meer produceren.

paneel met bypass diodes

Daarom zitten er in alle panelen by-pass diodes (omleidings-diodes). We kunnen dit vergelijken met een soort overloop-kraantjes. Als de stroom ergens geblokkeerd is, dan zorgt de bypass-diode dat er een alternatieve route is voor de stroom, zodat ze toch ongehinderd kan doorstromen. Er zitten meestal 3 of (bij SunPower) 4 by-pass diodes in ieder paneel, zoals in het plaatje hiernaast. De zwarte pijltjes zijn de by-pass diodes.

paneel met kapotte cel en stroom die gebypassed wordt

 

Als er nu een cel kapot zou zijn, dan zou de stroom niet meer door alle andere cellen van het paneel vloeien, maar zou er meteen één derde (voor SunPower: één kwart) van het paneel worden overgeslagen (‘ge-by-passed’), zoals in het plaatje links. Het rode kruis geeft aan waar de kapotte cel zit, en de stroom volgt de rode lijn.

De by-pass diodes zijn dus bijzonder nuttig. Zonder deze diodes zou een klein defect een ramp betekenen voor de opbrengst. Eventueel kan een paneel in zijn geheel ‘ge-by-passed’ worden, als de stroom langs alle drie (of vier) by-pass diodes zou vloeien.

Plaatsing panelen op een dak:
Wanneer we panelen op een dak plaatsen (plat of schuin, dan kan de keuze voor portrait of landscape in bepaalde gevallen voor een beter rendement zorgen.
Op een plat dak wordt in de regelmaat de plaatsing gedaan in landscape. Dit heeft te maken met de werking van de by-pass diodes. De voorste rij panelen zal in de ochtend en avond een schaduw strooien over de rij die er achter staat. Bij landscape plaatsing geeft dit minder problemen dan bij portrait plaatsing. Een klein randje schaduw kan er voor zorgen dat een portrait geplaatst paneel zijn gehele opbrengst verliest op dat moment. Wanneer het in landscape geplaatst zou zijn, dan had dat betreffende paneel nog een opbrengst van 66%. Een aanzienlijk verschil dus.
Vandaar dat wij op een plat dak altijd landscape adviseren. Portrait kan, waneer er maar 1 rij panelen geplaatst wordt, zonder achterliggende rijen.

Onderstaande afbeelding geeft het duidelijk weer:

Co2

CO2 (kooldioxide) is medeverantwoordelijk voor het broeikaseffect.
Zonnepanelen stoten geen CO2 uit en dragen bij aan een beter milieu. Elke m2 zonnepanelen scheelt 70kg CO2 per jaar.

Connector zonnepanelen

zonnepanelen connectorConnector is een ander woord voor stekker. Het zonnepaneel heeft een connector om verbinding te maken met de omvormer. Die vormt de gelijkstroom van het zonnepaneel om in wisselstroom die u kunt gebruiken in huis.

De meest gebruikte connector is van het merk Multi-Contact, type MC4. Hier zijn ook veel replica’s in de handel, welke niet allemaal even goed zijn. Het origineel gebruiken is altijd de beste keus, aangezien replica op ander replica wel eens voor problemen zorgt.

Console zonnepanelen

zonnepanelen consoleConsole is de bak waarop een zonnepaneel op een plat dak wordt geplaatst. De console zorgt voor een optimale hellingshoek van de zonnepanelen. Jaren geleden waren dit zwarte plastic bakken waar tegels of zakken grind in gelegd werd als ballast. Tegenwoordig gebruikt men als onderconstructie aluminium en rvs constructiemateriaal en spreekt men niet meer van consoles.

Duurzame energie

Duurzame energie (groene energie) is energie opgewekt uit duurzame energiebronnen.
Deze energiebronnen raken nooit op, zoals zon, wind, water en biomassa. Vormen van duurzame energie zijn bijvoorbeeld zonne-energie en windenergie. Duurzame energie wordt ook wel groene energie genoemd. Met zonnepanelen maakt u 100% groene energie.

Efficiency zonnepanelen

Efficiency is bij zonnepanelen belangrijk: het geeft aan hoeveel energie van licht door zonnepanelen in elektriciteit wordt omgezet.
Hoe hoger het percentage, des te hoger de opbrengst aan elektriciteit. Monokristallijne zonnepanelen hebben een hogere efficiency dan polykristallijne zonnepanelen bij de zelfde paneelmaat.

ElectroLuminescentie Test (EL test)

Een EL-test (ElectroLuminescence) is een kwaliteitscontrole die wordt uitgevoerd vóórdat het zonnepaneel wordt gelamineerd (samensmelting van de verschillende lagen) .
Deze EL-test is van cruciaal belang voor de levensduur en de reële kWh-opbrengsten van een zonnepaneel. 

Niet elke zonnepaneel producent voert EL testen uit op de modules, dit omdat deze vrij kostbaar zijn en de prijs van het zonnepaneel dan hoger zal zijn.

Net zoals een röntgenfoto een kwaal aan het licht kan brengen bij mensen, zo kan een EL-test niet-zichtbare defecten aan het licht brengen bij een zonnepaneel.
Defecten in het zonnepaneel kan je immers zelden visueel vaststellen met het blote oog.

Een EL-test kan volgende onvolkomenheden zichtbaar maken:

•  Afwijkende stroomwaarden van cellen onderling . Een cel met afwijkende stroomwaarde fungeert als weerstand, en warmt op (“hot spot”)
•  Cracks & micro-cracks: cellen die een scheur(tje) vertonen
•  Cellen die een black spot bevatten doordat ze niet egaal zijn van structuur, of onzuiverheden bevatten
•  Soldeerkwaliteit tussen cellen onderling
•  beschadigde cellen

Hieronder een EL foto van een kwalitatief hoogwaardig zonnepaneel
Goede kwaliteit zonnepaneel

•  Geen cellen die lichter of donkerder zijn, geen verschillen op de stroomwaarden
•  Geen cracks & micro-cracks
•  Geen black spots op de cellen, alle cellen zijn mooi egaal van kleur en structuur
•  Soldeerkwaliteit is goed, geen zwarte punten bij de cell-verbindingen

Een foto zegt meer dan duizend woorden, hieronder daarom een aantal EL foto van een zeer slechte zonnepanelen.

Hieronder een zonnepaneel met onzuivere zonnecellen.
onzuivere zonnecellen

Hieronder een zonnepaneel met haarscheurtjes in de zonnecellen.
haarscheurtjes

Hieronder een zonnepaneel met gebroken zonnecellen.
Gebroken zonnecellen

Het is zeer zeldzaam dat een zonnepaneel producent EL foto’s ter beschikking stelt van de aangeschafte zonnepanelen.

Elektriciteitsmeter

De elektriciteitsmeter meet het verbruik van elektriciteit. Dit verbruik wordt uitgedrukt in kWh (kilowattuur).

De meest voorkomende elektriciteitsmeter is een meter met draaischijf. Als de zonnepanelen meer stroom produceren dan je verbruikt, dan loopt deze meter terug. Zo wordt de opbrengst van de zonnepanelen vanzelf verrekend. Een teruglevermeter of ‘slimme meter’ is een digitale twee-richtingen-meter. De meter meet de elektriciteit die je zonnepanelen terugleveren aan het elektriciteitsnet en de elektriciteit die je zelf verbruikt.
Ook is er een digitale meter, die alleen het verbruik meet. De komende jaren worden alle elektriciteitsmeters vervangen door deze ‘slimme meters’.

Energetische terugverdientijd

Om een zonnepaneel te produceren is energie nodig. Het terugverdienen van die hoeveelheid energie (de energetische terugverdientijd) lag tot voor kort op 4 tot 6 jaar. Door nieuwe productiemethodes van zonnepanelen is de energetische terugverdientijd sterk gedaald. Voor nieuwe zonnepanelen systemen wordt gerekend met 1 tot 2 jaar.

De levensduur van een zonnepanelen systeem is tenminste 25 jaar. Dat betekent dat een systeem van zonnepanelen 23 jaar CO2 vrij werkt.

Energie besparen

Energie besparen vermindert het energieverbruik. Energie besparen draagt bij aan een beter milieu en is goed voor uw portemonnee.
U kunt energie besparen op warm water en verwarming en op elektriciteit. Met zonnepanelen kunt u veel besparen op de elektriciteitskosten. Als u 50% van je elektriciteitsbehoefte door zonnepanelen laat opwekken, bespaart u minstens € 400,- per jaar.

U kunt ook besparen door het verbruik van elektriciteit terug te brengen. Nederlanders verspillen zo’n 10% van hun elektriciteit. Dat is ongeveer € 100,- per jaar. Er zijn eenvoudige manieren om je elektriciteitsverbruik te verlagen.

Energiebalans

Zonnepanelen maken kost ook energie. Deze maat wordt de energiebalans genoemd.
Het terugverdienen van die hoeveelheid energie (de energetische terugverdientijd) lag tot voor kort op 4 tot 6 jaar. Door nieuwe productiemethodes van zonnepanelen is de energetische terugverdientijd sterk gedaald. Voor nieuwe zonnepanelen systemen wordt gerekend met 1 tot 2 jaar.

De levensduur van een zonnepanelen systeem is tenminste 25 jaar. Dat betekent dat een systeem van zonnepanelen 23 jaar CO2 vrij werkt.

Energielabel

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig iets is. Het bestaat voor auto’s, koelkasten en wasmachines. En voor huizen.
Energielabel A is het zuinigst, energielabel G is het minst zuinig. Bij een huis met energielabel G zijn er veel mogelijkheden om te besparen. Denk aan het isoleren van muren, dak en vloer en het plaatsen van dubbel glas. Het energielabel van uw huis wordt beter met zonnepanelen.

Sinds 1 januari 2008 moeten huiseigenaren een energielabel overhandigen als zij hun huis gaan verkopen of verhuren. Voor kopers en huurders is dit belangrijke informatie, want hoe energiezuiniger het huis, hoe lager de energierekening. Zo maakt u uw huis nog aantrekkelijker. Dat heeft direct invloed op de verkoopprijs van het huis èn op de snelheid van verkoop.
Er is er extra wetgeving over het energielabel in voorbereiding. Daarbij is het idee dat een notaris geen verkoopakte mag passeren als het energielabel van de woning ontbreekt.

Energieleverancier

Een energieleverancier of energiebedrijf levert gas en/of elektriciteit. Op de elektriciteitsmarkt in Nederland zijn verschillende soorten bedrijven actief: producenten van elektriciteit, leveranciers van elektriciteit, (groot)handelaren in elektriciteit en netbeheerders. De netbeheerder is verantwoordelijk voor het transport van elektriciteit.
Met netgekoppelde zonnepanelen wordt u zelf energieleverancier

Energierekening

De energierekening van een gemiddeld huishouden in Nederland is zo’n € 2200,- per jaar. Het verbruik van elektriciteit van een gemiddeld huishouden is 3500 kWh per jaar.
Met zonnepanelen kun je daarop flink besparen. Zonnepanelen werken ook bij bewolkt weer en in de winter. En met de huidige panelen verdien je de zonnepaneel kosten al binnen 8-9 jaar terug.
Het gasverbruik van een gemiddeld huishouden is 1650 kubieke meter (m3). Met energiebesparende maatregelen als het isoleren van je huis kun je ook je energierekening omlaag brengen. Ook met kleine maatregelen kun je stroomverbruik terugbrengen.

EPA

EPA staat voor Energie Prestatie Advies.
Een gecertificeerde adviseur bepaalt hoe energiezuinig je huis is en welke maatregelen je kunt nemen om het huis energiezuiniger te maken. Bijvoorbeeld maatregelen als zonnepanelen, een HR-ketel, spouwisolatie of vloerisolatie.

De adviseur bepaalt het energielabel voor je huis. Sinds 1 januari 2008 moeten huiseigenaren een energielabel overhandigen als zij hun huis verkopen of verhuren. Dit certificaat geeft aan hoe energiezuinig een huis is: de mate van isolatie en het energieverbruik. Voor kopers en huurders is dit belangrijke informatie, want hoe energiezuiniger het huis, hoe lager de energierekening.

Feed-in tarief

Feed-in tarief voor zonnepanelen wordt ook wel ‘terugleververgoeding’, ‘teruglevertarief’ of ‘zonnepremie’ genoemd.
De hoogte van het tarief is gelijk aan de prijs van de elektriciteit die vermeld staat in uw contract met de energieleverancier.
De elektriciteit die u opwekt met zonnepanelen wordt verrekend met uw stroomverbruik. Dit wordt ‘salderen’ genoemd. De door u opgewekte stroom wordt verrekend met uw verbruik. Dat gaat tegen hetzelfde stroomtarief.

Meer elektriciteit verbruikt dan met zonnepanelen gemaakt?
Voorbeeld: uw verbruik is 3500 kilowattuur (kWh) per jaar. De zonnepanelen hebben 2000 kWh gemaakt. Dit wordt verrekend met uw verbruik: u moet nog 1500 kWh betalen tegen het normale leveringstarief. Deze situatie zal voor meer dan 90% van de huishoudens gelden.

Meer elektriciteit met zonnepanelen gemaakt dan verbruikt?
Hebben uw zonnepanelen meer elektriciteit gemaakt dan u heeft verbruikt? Dan wordt eerst uw verbruik verrekend met de opgewekte elektriciteit. U hoeft dus niets aan de leverancier te betalen voor elektriciteit. Ook krijgt u geld voor de extra elektriciteit die de zonnepanelen hebben geleverd. Het wordt vergoed tegen een apart, lager tarief. Dit wordt producententarief of terugleververgoeding genoemd.

Voorbeeld: uw verbruik is 3500 kWh. De zonnepanelen hebben 4000 kWh gemaakt. De 3500 kWh wordt verrekend. Voor de 500 kWh, die u extra heeft gemaakt krijgt u een vergoeding tegen het (lagere) producententarief (ongeveer € 0,09/KWh). Dit tarief kan verschillen per energieleverancier.
Wekken de zonnepanelen meer dan 5000 kWh op, dan gelden andere regels.

Fill Factor

Fill Factor geeft aan wat de kwaliteit van de zonnecellen zijn en zoals deze zijn verwerkt in het zonnepaneel.

Het is erg lastig om te zien of een zonnepaneel van slechte of goede kwaliteit is. Dit hangt af van twee zaken.
U kunt een aantal punten zelf uitzoeken dat een beter inzicht geeft of de kwaliteit van het zonnepaneel goed, redelijk of slecht zou zijn.

De fysieke kwaliteit van een zonnepaneel is bijna niet te achterhalen en zit in de constructie van het frame, type connectoren, kit, glas en de folies die zijn gebruikt. Deze informatie wordt slecht of niet aangegeven door de producent maar is wel degelijk van belang. Standaard zonnepanelen hebben tegenwoordig bijna allemaal 10 jaar fabrieksgarantie op de constructie van het paneel. Solarwatt gaat al zelfs tot 30 jaar fabrieksgarantie.
De kwaliteit van de zonnecellen en hoe deze zijn verwerkt in het zonnepaneel kunt u zelf berekenen aan de hand van de eerder uitgelegde meetwaardes bij STC.

De Isc en Voc waardes zijn zogeheten ideale waardes en zullen niet haalbaar zijn als het zonnepaneel in gebruik is genomen in een realistische omgeving. De Imp en Vmp zijn daarentegen waardes die “wel” haalbaar zijn als het zonnepaneel in gebruik is genomen.

Als u de volgende formule toepast op deze waardes krijgt u een percentage die aangeeft wat de uiteindelijke kwaliteit van de zonnecellen zijn en zoals die zijn verwerkt in het zonnepaneel:

Imp x Vmp = A (realistische waarde)
Isc x Voc = B (idealistische waarde)
A / B = Fill Factor

De Fill Factor laat zien wat het percentage is tussen de ideale en realistische waarde. Des te hoger het percentage, des te hoger de kwaliteit. De Fill Factor geeft niet alleen de kwaliteit van de zonnecellen weer maar tevens de kwaliteit van het zogeheten laminaat waarin deze cellen zijn verwerkt.

Hieronder ziet u uit welke lagen een zonnepaneel is opgebouwd.

Maximum Power Point

U kunt zich voorstellen dat een zonnepaneel met slechte zonnecellen of een slecht laminaat minder energie zal produceren dan een module met hoge kwaliteit zonnecellen en/of laminaat.

Fossiele brandstoffen

Fossiele brandstoffen zijn traditionele energiebronnen, zoals aardolie, aardgas of steenkool. Wordt hiermee elektriciteit gemaakt, dan komt CO2 vrij.
In Nederland wordt het grootste deel van de elektriciteit met fossiele brandstoffen gemaakt. Deze fossiele brandstoffen zijn eindig en raken een keer op. Alternatief voor fossiele brandstoffen is duurzame energie.

Fotovoltaïsche cel

Fotovoltaïsch is afkomstig van het Engelse woord ‘Photo Voltaic: ‘Photo (=licht) en Voltaic (=elektriciteit). Afkorting PV.
Een fotovoltaïsche cel wordt ook wel PV cel genoemd en is het bekendste en meest toegepaste type zonnecel. Zonnepanelen worden ook wel PV panelen genoemd. Zonnecellen in een zonnepaneel vangen licht op en zetten dit om in elektriciteit.

Garantie zonnepanelen

Dit gaat over meer dan alleen de zonnepanelen. Het PV-systeem bestaat uit een of meerdere panelen, de omvormer en toebehoren.
Er wordt door ons een onderscheid gemaakt in de garantie periode voor zonnepanelen en die voor de omvormer. Dit is de zogeheten ’product garantie’.garantie

Daarnaast is er ’vermogens garantie’. Het minimale vermogen dat de panelen na een bepaalde periode nog moeten leveren. Na aanschaf gaan zonnepanelen langzaam achteruit in vermogen, o.a. door invloed van weersomstandigheden en UV-licht.
Bijvoorbeeld: de vermogensgarantie is 10 jaar voor 90%. Dit houdt in dat de zonnepanelen in de eerste 10 jaar minimaal 90% van het oorspronkelijk vermogen moeten leveren. Bij zonnepanelen verschilt dit per merk en soort zonnepanelen. Lees in de offerte goed na wat u krijgt op zonnepanelen en welke rechten u hebt op herlevering of herstel bij tekortkomingen.

•    Vermogens garantie:
Vaak is de vermogensgarantie op zonnepanelen 10-12 jaar voor 90% van het oorspronkelijke vermogen; en 25 jaar voor 80% van het oorspronkelijke vermogen.
De merken Sunpower en SOLARWATT houden hier betere cijfers op na. Tot wel 87% na 30 jaar.
•    Product garantie:
Bedraagt op gebreken veroorzaakt door ondeugdelijk materiaal, een gebrekkige afwerking of constructie voor zonnepanelen 10 jaar na levering.
Voor de omvormer en bevestigingsmaterialen is de productgarantie meestal 5 jaar (SolarEdge 12 jaar).
•    Installatiegarantie:
Voor installatiewerkzaamheden van zonnepanelen is de termijn 2 jaar.
•    Reparatie/vervanging:
Reparatie of vervanging van de zonnepanelen en/of overige onderdelen van het PV-systeem leidt niet tot verlenging van het termijn. De oorspronkelijke termijn blijft van toepassing.
•    Aanspraak maken?
Altijd zal om de originele factuur van de zonnepanelen worden gevraagd. Bewaar deze dus goed.

Kijk voor onze actuele voorwaarden van onze producten 

Gelijkstroom zonnepanelen

Gelijkstroom (DC) is een stroom met een constante stroomrichting. Gelijkstroom wordt geleverd door batterijen, accu’s en zonnepanelen.
Uit het stopcontact in je huis komt wisselstroom (230 V). Bij zonnepanelen zet een omvormer de gelijkstroom om naar wisselstroom (AC).

Goedkope Zonnepanelen

Op zoek naar de goedkoopste zonnepanelen?

Stappenplan:
De prijs is belangrijk, maar kijk ook naar de totale kosten. En welke opbrengst hebben de goedkoopste zonnepanelen? De kwaliteit kan veel verschillen. Zo kunnen de goedkoopste  een veel lagere opbrengst hebben. En kunnen de goedkoopste juist een dure aankoop worden.
Hier leggen we uit hoe u het beste de goedkoopste zonnepanelen kopen kunt. In 5 stappen.

1. Ken de prijs
In de markt wordt de prijs van een zonnepaneel vaak uitgedrukt in euro’s per Wattpiek (Wp).
Momenteel is de zonnepanelen prijs rond de € 1,30 per Wp als compleet Doe-het-Zelf systeem.
De prijs verschilt weinig als je Europese, Aziatische of Amerikaanse kwaliteit vergelijkt.

2. Let op de opbrengst
De opbrengst wordt grotendeels bepaald door de kwaliteit van de zonnecellen.
Het verschil in kwaliteit vertaalt zich in het rendement van de zonnepanelen. Je kunt zeggen: monokristallijne zonnepanelen geven een hogere opbrengst dan polykristllijne zonnepanelen. Amorfe zonnecellen zijn de goedkoopste zonnecellen, maar het rendement ligt een stuk lager.
Voor de hoogste opbrengst zonnepanelen geldt: de juiste soort zonnepanelen is belangrijk, maar ook de juiste plaats. Bij een juiste installatie kan een zonnepanelen systeem van 1000 Wp in Nederland per jaar zo’n 900 kilowattuur (kWh) elektriciteit opwekken, afhankelijk van de oriëntatie en hellingshoek van de set. Dat is een besparing van bijna € 200,- op je energierekening.

3. Kijk naar de totale kosten
Aan alleen de goedkoopste panelen heeft u nog niets. De kosten van een systeem bestaan uit verschillende onderdelen:
•    Aantal zonnepanelen
•    Omvormer
•    Montagesets
•    Bekabeling
•    Consoles (alleen nodig als zonnepanelen op een plat dak komen)
•    Meetapparatuur (eventueel)
•    Installatiekosten

Zonnepanelen moeten geïnstalleerd en veilig aangesloten worden. Om een gemiddeld systeem te installeren moet u rekenen op € 800,-
tot € 1200,-. Ga er van uit dat een klein systeem rond de € 1000,- kost. Een veel verkocht (van 10 panelen) systeem kost zo’n € 4000,-.
Een zonnepanelen systeem heeft een terugverdientijd van 6-8 jaar (inclusief installatie).

4. Bereken de besparing
Wat wilt u gaan besparen op de energie? Dat bepaalt het aantal panelen dat u nodig hebt. Het volledige verbruik met panelen afdekken vereist een behoorlijke investering, ook met goedkope zonnepanelen. De meeste huishoudens in Nederland die zonnepanelen nemen, dekken zo’n 50% van het stroomverbruik af.
Als u bij een gemiddeld energieverbruik van 3500 kWh de helft wilt besparen , gaat u 1750 kWh aan zonne-energie opwekken en nog 1750 kWh afnemen van het elektriciteitsnet.

De terugverdientijd van zonnepanelen is gedaald tot 6-8 jaar, inclusief de installatiekosten. Zonder installatiekosten is de terugverdientijd op zonnepanelen slechts 5-6 jaar. Daarna profiteert u nog minimaal 25 jaar van de opbrengst. Een PV-systeem heeft een opbrengst die groter is dan de rente op uw spaargeld. En de verwachting is dat de stroomprijzen blijven stijgen, met zo’n 5% per jaar. Zo belegt u met de goedkoopste zonnepanelen in groene energie.

 

 

Grid-connected PV-panelen systeem

Grid-connected PV-panelen systeem is een ander woord voor een netgekoppeld systeem.

De opgewekte elektriciteit van zonnepanelen kun je zelf gebruiken, het overschot kun je terugleveren aan het openbare elektriciteitsnet. Dit PV-panelen systeem wordt het meest gebruikt in Nederland; tegenhanger is het autonome PV-panelen systeem.

Gridpariteit

zonnepanelen vraagtekenGridpariteit is hetzelfde als ‘netpariteit’. Het is het moment waarbij elektriciteit uit zonnepanelen net zoveel heeft gekost als elektriciteit die u koopt bij de energieleverancier via het elektriciteitsnet. Men kan deze term pas gebruiken als er ook daarwerkelijk zonnepanelen zijn aangeschaft. Eerder kan deze berekening niet gemaakt worden. Door veel mensen wordt netpariteit verkeerd uitgelegd, omdat zij een bepaald jaartal aangeven wanneer netpariteit gehaald is of gehaald gaat worden. Netpariteit is voor iedereen anders!

Groene energie

Groene energie wordt ook wel duurzame energie of alternatieve energie. Het is energie uit onuitputtelijke bronnen, zoals zonne-energie. Nederland wil in het jaar 2020 20% van de totale energiebehoefte als groene energie opwekken.
Met groene energiebronnen worden energiebronnen bedoeld, die nooit op zullen raken zoals zonne-energie, wind, water en biomassa. Door gebruik te maken van zonne-energie, waterkracht, biomassa, warmtekracht en aardwarmte kunnen we duurzame energie opwekken en worden we minder afhankelijk van traditionele energiebronnen.
Groene energie:

Groene energie & Zonne-energie

Gratis en schoon. Dat is zonne-energie. Nederland ziet de zon niet elke dag. Maar het daglicht is voldoende om zonnepanelen te laten werken. Ook bij bewolkt weer en in de winter. Steeds meer huishoudens en bedrijven produceren zelf zonne-energie met zonnepanelen. Zonnepanelen besparen aanzienlijk op je energierekening. Ook de zonneboiler werkt met zonne-energie. Er wordt dan geen stroom, maar water verwarmd.

Groene energie & Windenergie

Ook windenergie is onuitputtelijk en zorgt voor vermindering van de CO2-uitstoot. Nederland is zeer geschikt voor alternatieve energie uit windkracht. Je kent wel de windmolens in de polders en langs de snelweg.

Groene energie & Aardwarmte

De warmte van de aarde kun je gebruiken voor de verwarming of koeling van je huis. Met een warmtepomp kan de warmte uit de aarde worden gehaald of erin worden opgeslagen. Warmtepompen worden steeds populairder.

Groene energie & Warmtekracht

De restwarmte van de productie van elektriciteit uit fossiele brandstoffen of biomassa wordt omgezet in energie voor verwarming van huizen of bedrijven of in elektriciteit.


Groene stroom

Groene stroom is elektriciteit opgewekt uit duurzame energiebronnen. Gewone elektriciteit heet ‘grijze stroom’.
Er zijn verschillende manieren waarop groene stroom opgewekt kan worden. Je leest het bij soorten duurzame energie. Huishoudens kunnen met zonnepanelen eenvoudig groene stroom maken.

Groep

Een stroomgroep is een verzameling van stopcontacten, lichtpunten en schakelaars die onderling verbonden zijn. Deze groep heeft één gemeenschappelijke zekering, meestal 16 ampère.

Als u besluit om zonne-energie met zonnepanelen op te wekken, is het soms nodig dat er een aparte groep wordt geplaatst. Leveren de zonnepanelen meer dan 600 Wp vermogen, dan is hier een aparte groep voor nodig.

Heffingskorting op de jaarnota

Uit onderzoek blijkt dat de daadwerkelijke besparing door zonnepanelen door 90% van de Nederlanders te laag wordt ingeschat. De oorzaak is dat men er onterecht van uit gaat dat de vaste kosten nog betaald moeten worden. Dit is theoretisch wel het geval, maar deze worden teniet gedaan door de heffingskorting (of teruggave energiebelasting genoemd op de jaarnota). De heffingskorting energiebelasting zorgt er namelijk voor dat de energierekening echt € 0,- of zelfs negatief wordt wanneer er evenveel stroom wordt opgewekt met zonnepanelen als verbruikt op locatie.

Ook na het installeren van de zonnepanelen blijft het vaste net de buffer voor momenten wanneer er geen of te weinig stroom wordt opgewekt. De netbeheerder moet betaald worden voor deze vaste aansluiting. Wat echter vaak vergeten wordt is dat alle huishoudens met een elektriciteitsaansluiting ook standaard een heffingskorting op de energiebelasting krijgen. Deze heffingskorting is onafhankelijk van het verbruik. Dus naast standaard kosten zijn er ook standaard baten. Voordeel voor de consument is dat de vaste kosten lager zijn dan de heffingskorting op de energiebelasting. Gemiddeld scheelt dit ±€ 100,- op jaarbasis. Huishoudens starten het jaar dus met een positief saldo op de energierekening. Wanneer de zonnepanelen dus evenveel stroom opwekken als het verbruik van het huishouden, ontvangt het huishouden ±€ 100,- retour van de energiemaatschappij op de jaarafrekening.

Heffingskorting energiebelasting onafhankelijk van verbruik
Uit het onderzoek blijkt verder dat Nederlanders niet weten dat de heffingskorting op de energiebelasting van ±€ 380,- sinds 2009 niet afhankelijk is van het verbruik. Het wordt berekend aan de hand van het aantal dagen dat de aansluiting in gebruik is. De overheid vindt dat alle huishoudens het recht hebben om hun basisbehoefte aan elektriciteit belastingvrij te consumeren. Om te veel administratieve rompslomp te voorkomen krijgen alle huishoudens dus de standaard de heffingskorting van ±€ 1,04 per dag, oftewel ±€ 380,- per jaar. De bandbreedte in de jaren ligt tussen de €376,08 en €385,53. Wanneer de heffingskorting niet zou bestaan, zou per maand zo’n €30 meer betalen op uw huidige voorschot. Eigenlijk is uw jaarnota ±€380 hoger, alleen betaalt de overheid nu een stukje mee.

Onduidelijkheid energierekening
Een energierekening bestaat uit variabele en vaste kosten. De variabele kosten zijn afhankelijk van het aantal afgenomen kilowatturen aan elektriciteit. De vaste kosten worden bepaald aan de hand van het aantal dagen dat de aansluiting in gebruik is. Onder de variabele kosten vallen het leveringstarief en de energiebelasting. In Nederland liggen deze kosten op € 0,18 – 0,24 per kilowattuur incl btw. De vaste kosten bestaan uit netwerkkosten, meterkosten en overige veelal niet gespecificeerde kosten. Alhoewel deze vaste kosten verschillen per netbeheerder en energiemaatschappij liggen deze globaal op € 275,- per jaar. Wanneer u deze kosten aftrekt van de heffingskorting, blijft er dus het bovengenoemde positieve startsaldo over van ±€100.

Informatie over de salderingsregeling vindt u hier.

Hybride zonnepanelen

Wat zijn hybride zonnepanelen?
Photovoltaïsche Thermische-collectoren, kortom PVT-collectoren, ook wel hybride zonnepanelen genaamd, wekken door zonnestraling tegelijkertijd elektrische stroom en warm water op. Een hybride zonnepaneel is dus tegelijkertijd een PV-zonnepaneel en een zonnecollector met zonneboiler.
Het nadeel, is dat deze 2 elkaar eigenlijk tegen werken.
Een zonnepaneel moet juist zo koel mogelijk blijven en een collector juist zo warm mogelijk.
Plaats deze 2 dan ook naast elkaar ipv voor elkaar. Ze zullen dan beide hun maximale rendement halen.

 

 

Insolatie

Insolatie is de hoeveelheid zonneschijn die een bepaald gebied gedurende een vastgestelde tijd ontvangt.

In Nederland ontvangen we per jaar per vierkante meter ongeveer 1000 kWh pure zonne-energie. Met zonnepanelen kun je hiervan direct profiteren. De zon geeft zoveel energie, dat als dit zou worden opgevangen, we in 1 uur al genoeg hebben om het totale energieverbruik van de hele wereld af te dekken.

Inverter zonnepanelen

Inverter is een ander woord voor omvormer, een belangrijk onderdeel van een PV-panelen systeem.
Dit apparaat zet de gelijkstroom, die een zonnepaneel produceert, om in wisselstroom. Wisselstroom is in huis bruikbaar en kan worden terug geleverd aan het openbare elektriciteitsnet. De levensduur van een inverter is ongeveer 15 jaar. Meer informatie vindt u hier.

Island protection

Island protection is een veiligheidsmaatregel van de omvormer. De omvormer zet de door zonnepanelen opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom. Als er een stroomstoring optreedt in het elektriciteitsnet schakelt de omvormer automatisch uit.

Kilowattuur (kWh)

Een kilowattuur (kWh) is de meeteenheid voor elektriciteitsverbruik. Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt 3500 kilowattuur elektriciteit.
1 kilowatt= 1000 watt, 1000 kilowatt = 1 megawatt, 1000 megawatt = 1 gigawatt, 1000 gigawatt = 1 terawatt

Energie kun je uitdrukken in kilowattuur, maar ook in bijvoorbeeld Paardenkracht, Joule en Calorie. De eenheid van energie is Joule.
Een apparaat met een vermogen van 1000 Watt verbruikt in 1 uur 1 kWh. Zet je 1 keer per week de wasdroger aan, dan verbruik je per jaar 100 kWh elektriciteit. Kijk je elke dag 4 uur televisie, dan verbruik je per jaar 300 kWh. Dit is afhankelijk van het type tv (bijvoorbeeld led of plasma).

Kwaliteit zonnepanelen

Opbrengst en kwaliteit zonnepanelen

Hoe belangrijk zijn de eigenschappen van zonnepanelen voor de opbrengst? En waar kan ik dat aan afmeten? Hier laten we zien dat vooral twee eigenschappen de opbrengst beïnvloeden:

 • goede prestaties van panelen bij lichtarme situaties en diffuus licht (grijze lucht, bewolking, randen van de dag). Daarvoor moeten panelen een zo hoog mogelijke
  fill factor te hebben.
 • een zo laag mogelijk opbrengstverlies bij oplopende buitentemperatuur. Zonnepanelen met de laagste temperatuur-coëfficiënt verliezen het minst aan opbrengst.

Conclusie: zonnepanelen presteren beter bij een zo hoog mogelijke fill factor en een zo laag mogelijke temperatuur-coëfficiënt. Panelen die op allebei hoog scoren zijn top-panelen.
In onze pakketlijnen proberen wij altijd het beste product verkrijgbaar per lijn, in te zetten.

De uitleg van beide begrippen kunt u ook vinden in de ABC lijst.

Kwaliteitskeurmerken zonnepanelen

zonnepanelen CE logoZonnepanelen kunnen keurmerken hebben. Waar staat het CE keurmerk voor?  En wat betekent RoHS en TÜV?  Wat zijn ISO en IEC? We leggen de  keurmerken voor zonnepanelen uit.

CE keurmerk
Het CE keurmerk moet vermeld zijn op de zonnepanelen, anders mogen ze  niet in Nederland worden verkocht. CE is een Europees merkteken dat het  product voldoet aan de Europese wetgeving. Het is geen  kwaliteitskeurmerk. Soms is voorafgaande keuring door een erkende  instelling vereist. Controles worden uitgevoerd door  overheidsinstellingen, in Nederland is dit de Voedsel en Waren  Autoriteit.

IEC certificaat
De IEC (International Electrotechnical Commission in Zwitserland)  ontwikkelt algemene internationale normen voor de veiligheid van  elektrische componenten en apparatuur. De IEC is niet verantwoordelijk  voor het toezicht op de naleving van deze normen. Dit vindt veelal  plaats door een onafhankelijk testlaboratorium. Zonnepanelen worden  geproduceerd conform industriestandaard IEC61215. De zonnepanelen moeten  een serie tests doorlopen. Daarnaast moeten ze geschikt zijn voor  langdurig buitengebruik onder diverse weersomstandigheden. In de tests  wordt gelet op de betrouwbaarheid, de duurzaamheid, het rendement en in  welke mate de prestaties teruglopen over de jaren. Zonder dit  certificaat is verkoop niet mogelijk.

ISO
ISO 9001/9002/9003 en ISO 14001 zijn aanduidingen dat het  kwaliteitssysteem van een organisatie is gecertificeerd op basis van een  van de ISO normen 9001, 9002, 9003, resp. 14001 (specifiek voor milieu)  uitgegeven door de International Organization for Standardization. Het  ISO certificaat zegt alleen dat het kwaliteitssysteem van de organisatie  aan zekere eisen voldoet. Het zegt weinig over de kwaliteit van de  geleverde producten of diensten. De varianten 9002 en 9003 zijn sinds  eind 2003 niet meer geldig. Keuringen (zogenaamde audits) en controles  worden uitgevoerd door diverse certificatie-instellingen. ISO is hier  zelf niet bij betrokken. ISO 9001 en de milieucertificering ISO 14001  zijn de gewenste protocollen die gevolgd moeten worden tijdens de  productie.

RoHS
RoHS komt van het Engelse ’Restriction of Hazardous Substances’, oftewel  Beperking van Gevaarlijke Stoffen. Iedere lidstaat van de EG moet een  eigen wet aannemen om deze richtlijn in te voeren. De richtlijn geldt  ook voor zonnepanelen. De volgende stoffen vallen onder de richtlijn:  cadmium, chroom (zeswaardig), lood, kwik, PBB en PBDE. Deze laatste twee  zijn vlamvertragers die in sommige plastics worden gebruikt.

TÜV
De Duitse goedkeuring TÜV wordt wereldwijd aanvaard als een van de meest  betrouwbare. Duitsland is koploper in groene energie en specifiek  zonne-energie. De meeste innovaties komen hier vandaan. TÜV zorgt voor  een periodieke inspectie van de productie. Een TÜV-ID fabrikant heeft een IEC 61215 kwalificatie. Deze test omvat  alle zaken die verantwoordelijk zijn voor de veroudering van een  zonnepaneel (zonlicht, UV-straling, klimaatveranderingen, koude, warmte,  vochtigheid, mechanische parameters, wind, sneeuw, hagel). Verder is er  een veiligheidstest. Deze test omvat de elektrische veiligheid tegen  elektrische shocks (voor zonnepanelen volgens klasse II-veiligheid). Als  de zonnepanelen fabrikant voldoet aan de eisen, ontvangt hij een TÜV-ID  certificaat.

Laadregelaar zonnepaneel

De laadregelaar zonnepaneel is onderdeel van een losstaand zonnepanelen systeem. Een laadregelaar zorgt voor het opladen van een zonnepaneel-accu. In een zonnepaneel-accu kan de elektriciteit bewaard worden. Een netgekoppeld zonnepanelen systeem heeft geen laadregelaar nodig, maar wel een omvormer.

Levensduur zonnepanelen

Levensduur is bij zonnepanelen belangrijk. De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is ruim 25 jaar. 30 jaar is geen uitzondering. Het merk SOLARWATT geeft een paneel garantie van 30 jaar op bepaalde typen, dus dan zit het met de kwaliteit wel goed. Gemiddeld verliezen zonnepanelen 7% van hun vermogen na 25 jaar. Fabrikanten van zonnepanelen geven productgarantie en opbrengstgarantie op zonnepanelen.

Losstaand zonnepanelen systeem

Losstaand zonnepanelen systeem, ook wel stand-alone of autonoom PV-systeem genoemd.

Een eenvoudig voorbeeld is het zonnecelletje in een rekenmachine. De elektriciteit uit een losstaand zonnepanelen systeem wordt direct verbruikt of opgeslagen in een accu. Dit systeem is vooral geschikt voor afgelegen plekken, waar geen elektriciteitsnetwerk is. Bijvoorbeeld bij een vakantiehuisje, boot of caravan.
Voor het opladen van de mobiele telefoon zijn er inmiddels oprolbare zonnepanelen in verschillende formaten verkrijgbaar. De stroom-opbrengst van deze oprolbare zonnepanelen varieert per formaat. Zij zijn momenteel nog duur, maar te verwachten valt dat als het gebruik toe gaat nemen de prijs gaat zakken. Net zoals bij de netgekoppelde PV-panelen systemen gebeurt.

Meter

zonnepanelen meterEr zijn drie soorten meters voor elektriciteit. De manier waarop u de terugleververgoeding ontvangt, hangt af van uw meter.

1. De analoge meter (Ferraris teller)
Dit is de meest voorkomende meter. Het wieltje draait terug als u meer stroom opwekt dan verbruikt. Zo wordt automatisch de door de zonnepanelen opgewekte, maar niet verbruikte stroom afgetrokken van het stroomverbruik.
2. De digitale meter zonder teruglevermeter
Voor de terugleververgoeding heeft u een digitale meter met terugleverwerk nodig. Wanneer u een meter heeft die alleen afname kan registreren, dan kan de netbeheerder de meter te vervangen.
3. De digitale meter met teruglevermeter
Deze meter is geschikt voor teruglevering van elektriciteit van zonnepanelen. Geef aan uw netbeheerder door dat u stroom gaat terugleveren. De netbeheerder gebruikt u meterstanden voor de terugleververgoeding. Deze noemt men ook wel “slimme meter”.

Meterkast

Zonnepanelen meterkastBij het kiezen van een geschikte omvormer bij de zonnepanelen is het ook belangrijk rekening te houden met de bestaande elektrische aansluiting. Omvormers die een vermogen van meer dan 600 W kunnen leveren, moeten worden aangesloten op een aparte stroomgroep. Omvormers tot circa 3500 W kunnen op een normale groep van 16A worden aangesloten. Kijk hier voor meer informatie.

 

Metervervanging

zonnepanelen meterAls u zonnepanelen heeft, mag de analoge meter (met ‘wieltje’ dat terugdraait) van de wetgever gewoon blijven hangen. Let er wel op, of deze ook echt terugdraait, want er zijn meerdere modellen die niet terug kunnen draaien. Als de meter stuk is en vervangen moet worden, vraag dan altijd een meter met teruglever mogelijkheid voor elektriciteit uit zonnepanelen. U kunt hem ook laten vervangen door het energiebedrijf. Meestal is dit kostenloos.

Micro inverters/ Optimizers

Tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van micro inverters (Enphase) en optimizers (SolarEdge). Ieder paneel krijgt zo zijn eigen omvormer met eigen MPP-tracker. Waarom micro-omvormers?

 • Max. 3%-7% extra rendement tov een normale omvormer bij onbeschaduwde ligging, omdat ieder paneel op zichzelf werkt en het slechtst presterende paneel (bij een string omvormer) dan niet meer leidend is.
  Bij deels beschaduwing, wordt het verschil veel groter.
 • Het micro-omvormer systeem werkt bij uitschakeling met andere spanningen, waardoor het veiliger is in geval van brand.
 • Standaard datalogging aan boord en op paneel niveau te bekijken en te controleren.
 • Standaard krijgt men een hogere garantietermijn aangeboden tov string omvormers. Voor SolarEdge is dat 12 jaar op de omvormer en 25 jaar op de optimizers (MPP-trackers) die buiten zitten onder de panelen.  Enphase geeft 20 jaar garantie in de EU en 25 jaar alleen in de VS.

Wij werken alleen met SolarEdge en niet met Enphase. Vraagt u ons waarom!

SolarEdge micro inverter

 

Monokristallijne zonnepanelen

Zonnepanelen verschil in uiterlijkHet Poly-kristallijn silicium en mono-kristallijn silicium uit zonnepanelen worden allebei uit dezelfde grondstof gemaakt, namelijk siliciumzand. Bij het stolproces van de poly-kristallijne ingots van vloeibare naar vaste vorm, laat men het silicium gewoon stollen zonder extra handelingen. De kristallen liggen dan in kriskras richting. Bij mono-kristallijn silicium gaat men de polarisatie van de kristallen beïnvloeden tijdens het stollen, zodat deze alle in dezelfde richting komen te liggen. Bij directe zonlicht instraling zal een mono-kristallijne cel iets meer stroom opwekken dan een poly-kristallijne cel van dezelfde oppervlakte. Met andere woorden, een mono-kristallijne cel neemt minder oppervlakte in dan een poly-kristallijne. Uiteraard zit er wel wat verschil in het prijskaartje, omdat de extra handeling altijd iets kost.

Opbrengst Anderzijds is er in opbrengst per gebruikte WattPiek zo goed als geen verschil. Men zal op dezelfde oppervlakte zonnepanelen, bij mono-kristallijne types meer vermogen kunnen plaatsen dan bij poly-kristallijne zonnepanelen. Anders gezegd, een installatie (van hetzelfde vermogen) met mono-kristallijne zonnepanelen zal “compacter” zijn dan met poly-kristallijne cellen. Dus wie een klein dak heeft, kan zeer gebaat zijn met mono-kristallijne cellen. Voor wie dan weer over voldoende dakruimte beschikt, maakt het niet uit welk type paneel er op komt. Voor elke 1000 Wp (= 1kWp) levert een installatie ongeveer 900 kWh.

De kwaliteit en de garantie is voor zowel mono- als voor poly- identiek, dus daar hoeft verder geen rekening mee gehouden te worden.

Conclusie Mono of Poly zonnepanelen Buiten wat detailverschillen is het enige belangrijke verschil dus de oppervlakte die de panelen innemen op een dak. Mono neemt dus minder plaats in dan poly. De opbrengstverhouding is nagenoeg gelijk. Black-line zonnepanelen zijn over het algemeen altijd mono-kristallijn, omdat deze ook een zwarte cel hebben. Esthetisch geeft dit een mooier zwart geheel.

Meer info over zonnepanelen vindt u hier.

MPP-tracking

mpp zonnepanelenMPP staat voor Maximum Power Point Tracking. Een omvormer probeert een zo hoog mogelijk vermogen af te leveren. De hoeveelheid licht die op zonnepanelen valt is variabel. De constante zoektocht van de omvormer naar de maximale opbrengst in vermogen heet Maximum Power Point Tracking. Een aantal merken omvormers hebben meerdere MPP Trackers aan boord, daardoor kunnen strings afzonderlijk werken. SolarEdge heeft een systeem met voor ieder paneel een afzonderlijke MPP Tracker, zodat hindelijke schaduw geen problemen geeft.

Netgekoppeld systeem PV-panelen

Zonnepanelen stekkerBij een netgekoppeld zonnepanelen systeem worden zonnepanelen aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Zo word je je eigen energieleverancier en zal je stroommeter tijdens zonnige uren terugdraaien.
De niet-verbruikte elektriciteit van de zonnepanelen wordt verkocht aan het elektriciteitsbedrijf, waarvoor je een vergoeding krijgt. De meeste Nederlandse huishoudens kiezen voor zo’n netgekoppeld PV-panelen systeem.
Zo’n systeem bestaat uit een set zonnepanelen, omvormer, montagemateriaal en soms meetapparatuur. De omvormer zet de zonne-energie van de zonnepanelen om in bruikbare wisselstroom. De installatie kun je het beste uitbesteden aan een ervaren installateur. Zo ben je verzekerd van het beste rendement van zonnepanelen.

Netpariteit

zonnepanelen vraagtekenNetpariteit is hetzelfde als ‘gridpariteit’. Het is het moment waarbij elektriciteit uit zonnepanelen net zoveel heeft gekost als elektriciteit die u koopt bij de energieleverancier via het elektriciteitsnet. Men kan deze term pas gebruiken als er ook daarwerkelijk zonnepanelen zijn aangeschaft. Eerder kan deze berekening niet gemaakt worden. Door veel mensen wordt netpariteit verkeerd uitgelegd, omdat zij een bepaald jaartal aangeven wanneer netpariteit gehaald is of gehaald gaat worden. Netpariteit is voor iedereen anders!

ODF, Onderdimensioneringsfactor

In Nederland en Belgie geldt de algemene regel om de omvormer bij een zonnepanelen aansluiting te onderdimensioneren. Dit betekent dat de zonnepanelen installatie mogelijk meer vermogen kan leveren dan het maximale vermogen van de omvormer. Dit komt helaas niet al te vaak voor in Nederland en Belgie en daarom is het beter om gebruik te maken van de vele dagen en tijdstippen dat er een laag vermogen geproduceerd wordt door de zonnepanelen, zoals bij bewolking en de seizoenen en uren waar er geen volle instraling is op de zonnepanelen. Het is daarom vooral zaak om de zonnepanelen installatie niet te overdimensioneren met de omvormer.

Overdimensioneren betekent dat het Maximum Power Point  van de zonnepanelen installatie lager ligt dan de minimale ingangsspanning van de omvormer. In het geval van overdimensionering mist de omvormer voornamelijk de vele dagen en tijdstippen dat er een laag vermogen wordt geproduceerd door de zonnepanelen (dagen en tijdstippen van weinig instraling), wat in de Benelux veel vaker voorkomt dan de dagen met veel zoninstraling.

Bij lage belasting van de zonnepanelen op de omvormer, geeft de zonnepanelen installatie een beduidend lager rendement dan wanneer er een hoge belasting is van de zonnepanelen op de omvormer. Dus een overgedimensioneerde omvormer heeft grote verliezen bij weinig zon. Overdimensionering gebeurt eigenlijk alleen in zuidelijker gelegen gebieden met veel instraling, bijv: Zuid-Spanje. Het is bij zonnepanelen zo dat deze het beste koud kunnen zijn in plaats van warm om een hogere opbrengst te hebben. Bij een lage instraling leidt lage temperatuur tot hoge productie, terwijl bij hoge instraling de productie wordt geremd door hoge temperatuur.

Een ander voordeel dan een hoger rendement van de zonnepanelen bij onderdimensionering is dat de omvormers voor een lager wattage (bijvoorbeeld een 1600TL in plaats van een 2100TL) over het algemeen een lagere prijs hebben dan de omvormer voor een hoger wattage zonnepanelen installatie.

Door de omvormer een beetje te onderdimensioneren, worden de verliezen gebalanceerd. De verliezen aan de kant van de hoge instraling worden ruim gecompenseerd door de winst aan de kant van de lage instraling.

Wat een omvormer doet met een MPP tracker, is dat bij onderdimensionering de omvormer blijft produceren op het maximale punt van de omvormer zelf. Indien bijvoorbeeld de maximale productie bij een zonnepanelen installatie 3000 Watt is, en de omvormer is ondergedimensioneerd en kan 2800 Watt aan, blijft de omvormer 2800 Watt produceren en verliest dus 200 Watt. Het is dus niet zo dat de omvormer zich uitschakelt, de omvormer blijft gewoon produceren maar op het maximum punt van de omvormer, in dit geval 2800 Watt. Het verlies van de 200 Watt bij een maximum productie van de zonnepanelen, weegt niet op tegen de momenten van lage instraling welke veel vaker voorkomen dan de maximale 3000 Watt instraling.

Een SolarEdge omvormer met optimizers werken op een andere manier, waardoor onderdimensioneren niet nodig is. De optimizers communiceren met elkaar en zorgen altijd dat de omvormer de ideale en dus optimale spanning aangeleverd krijgt. Er mag zelfs een grotere omvormer gekozen worden om zo in de toekomst nog ruimte te houden om panelen te kunnen bijplaatsen.

Levensduur omvormer bij onderdimensioneren

Het is ook niet zo dat er extra vermogen zou moeten worden afgevoerd in de vorm van warmte. In de praktijk wordt aangeraden dat de omvormer maximaal tot 80% ondergedimensioneerd wordt. Onder de 80% is er een grote kans op rendementsproblemen. De oorspronkelijk aanbevolen waarden  voor onderdimensioneren (volgens Jantsch) zijn 65% – 80% voor Noord-Europa en 75% – 90% voor Midden- en West-Europa.

Voorbeeld onderdimensionering zonnepanelen installatie

De onderdimensionering is: power Ratio = ingangsvermogen omvormer (DC zijde) / piekvermogen panelen. In onderstaand voorbeeld hebben wij zes 245 Watt zonnepanelen vergeleken, wat in totaal een piekvermogen is van 1470 Wattpiek. U ziet hieronder dat de bijna 1500 Watt hetzelfde rendement oplevert bij een SMA omvormer SB1200 als een 1300TL. Het DC ingangsvermogen van de SB1200 is 1320 Watt en van de 1300TL is dat 1400 Watt. 1320/1470 is een power ratio van 0,9% bij de SB1200. Bij de 1300TL is dat 1400/1470 is 0,95. De minimale startingangsspanning bij een SB1200 is 100/120 Volt en bij een 1300TL is dat 125/150V. In dit geval is het dus beter om voor een SB1200 te gaan. De SB1200 is ongeveer 50 euro goedkoper, terwijl hetzelfde rendement wordt geleverd. Het is het geval dat de transformatorloze omvormers minder geluid maken dan de omvormers met transformator. Mocht u de omvormer dichtbij een slaapkamer op willen hangen dan is het wellicht beter een transformatorloze omvormer te nemen, dus de 1300TL.

Nog een ander voorbeeld is het energieverlies op jaarbasis bij een ODF (onderdimensioneringsfactor) van 90% slechts 0.1% en bij een ODF van 80% slechts 0.7%. Zelfs bij een ODF van 50% is het verlies nog maar 17%. Dit voorbeeld geeft aan dat het binnen zekere grenzen onderdimensioneren van een omvormer slechts een zeer geringe invloed heeft op de jaarlijkse energieopbrengst.

Wij hebben software van de verschillende omvormerfabrikanten om voor  u de beste omvormer te selecteren. Daarbij bespreken wij ook andere invloedsfactoren als gevallen van schaduw, geluidsoverlast, de prijs, etc.

De omvormers welke het meest rendement geven met de zonnepanelen

Hoe hoger het rendement van de omvormer, hoe hoger de stroomproductie. Wij kiezen afhankelijk van wens van de klant voor een SolarEdge of voor een conventionele stringinverter.

 

Omvormer zonnepanelen

zonnepanelen SMA SunnyBoyEen omvormer is een belangrijk onderdeel van een netgekoppeld zonnepanelen systeem. Dit apparaat zet de gelijkstroom van zonnepanelen om in wisselstroom.

Wisselstroom is in huis bruikbaar en kan worden terug geleverd aan het openbare elektriciteitsnet. Hier ontvangt u een vergoeding voor. De levensduur van een omvormer is ongeveer 10 tot 15 jaar. Een omvormer heet ook wel ‘inverter’.
Uitgebreidere informatie vindt u hier.

Onderhoud zonnepanelen

Zonnepanelen vragen nauwelijks onderhoud. Het is voldoende om eens per jaar te controleren of de zonnepanelen nog goed vast zitten. Dit kunt u zelf doen of laten doen. Sommige PV- systemen geven zelf aan wanneer een paneel niet goed functioneert. Er zijn bepaalde systemen die u aan kunt sluiten op de computer en waarop het uit te lezen is.
Wanneer de panelen er echt smerig (als in grote vlekken of obstakels) uitzien, is het van belang dit schoon te maken. Stof, pollen, vogelpoep of bladeren kunnen oorzaak zijn van vieze panelen. Een jaarlijkse reiniging is alleen nodig als de zonnepanelen staan opgesteld nabij een spoor, drukke snelwegen, boerderijen of onder de rook van zware industrie.

zonnepanelen wassenMaakt u, de zonnepanelen schoon, dan moet dit met beleid. Schoonmaakmiddelen kunnen voor krassen zorgen die het opwekken van energie niet bevorderen of zelfs verstoren. Gebruik water met een doek of spons om vieze vlekken te verwijderen en maak hierna de panelen weer droog. Houd zelf in de gaten wanneer schoonmaak nodig is zo ontwikkelt u voor uzelf een patroon.

Regen (en eventueel sneeuw) zorgen er meestal al voor dat uw zonnepanelen relatief schoon blijven. Wanneer er één zonnepaneel echt vies is (bijvoorbeeld doordat er bladeren op gevallen zijn die de helft van een zonnepaneel bedekken), heeft dit wel implicaties voor de rest van het systeem. Door dit ene bedekte paneel zal de rest van de zonnepanelen namelijk ook allen minder elektriciteit opwekken. Dus, bijhouden is wenselijk.

 

Overspanningsbeveiliging

zonnepanelen bliksemWij bieden de optie van overspanningsbeveiliging aan op zonnepanelen. Als de bliksem in slaat vlak bij de panelen, dan wordt deze overlopende stroom onderbroken, voordat dit bij de omvormer en de rest van het electrische systeem in huis/ het gebouw kan komen. Normaal vloeit deze spanning af via de buitenkant van het huis. We plaatsen een speciaal kastje dat aan aarde hangt. Hierin zit voor iedere string een module die de piekspanning (boven 1000V) via de aarde laat afvloeien. 100% Veilig dus en uw zonnepanelen systeem zal jarenlang goed blijven werken. Deze module zal daarna wel vervangen moeten worden. Hiervoor werken wij met Dehn.

Let op,  het aanleggen van een overspanningsbeveiliging is niet verplicht. Maar als de bliksem is ingeslagen en de omvormer is kapot, dan weet u in ieder geval dat dit voorkomen had kunnen worden.

Passieve zonne-energie

passieve zonne-energiePassieve zonne-energie is het gebruik van de energie in zonlicht zonder dat daar speciale apparatuur voor nodig is. Door bij het ontwerp van een huis rekening te houden met het binnenvallende zonlicht, kan energie bespaard worden. Hier maakt u al gebruik van zonder dat u het weet.
Een serre of groot raam op het zuiden vangt veel zonlicht en warmt het huis op en maakt het al snel lekker in huis, ongeacht het seizoen. Of u nu zonnepanelen hebt of niet: ‘passieve zonne-energie’ helpt besparen en kost nog eens niets!

Maatregelen:

 • Grote ramen aan de zuidkant en kleine of geen ramen aan de noordkant,
 • Een serre, atrium, of balkon met glas ervoor. De zonverwarmde lucht hiervandaan kan gebruikt worden voor de ventilatie,
 • Opvang van de warmte in de bouwmassa, zoals een warmte-bufferende stenen muur waar de zon op schijnt,
 • Maatregelen om het zonlicht ver de woning in te leiden (‘passieve zonne-energie’) zoals een vide, een patio, spiegels en zogenaamde lichtkokers. Hierdoor is geen elektrisch licht nodig.
 • Slim indelen waardoor verblijfsruimten aan de zonnekant komen en b.v. het toilet aan de noordkant,
 • Rekening houden met de zonnestand in zomer en winter: de ramen aan de zuidkant zodanig afschermen met zonneschermen of bladverliezende bomen of struiken dat de lage zon er in de winter (onder)doorschijnt en de hoge zon in de zomer wordt tegengehouden.
 • Ventilatie kan worden ingezet om de warme en koude lucht op de gewenste plaats te krijgen.

Verder van belang: goed isolerend glas, bijvoorbeeld drie- of vierdubbel glas en/of glas met speciale coating,

Het gebruik van passieve zonne-energie wordt aanzienlijk vereenvoudigd wanneer straten oost-west lopen en dus alle gebouwen over een zuidgevel beschikken.

Polykristallijne zonnepanelen

Zonnepanelen verschil in uiterlijkHet Poly-kristallijn silicium en mono-kristallijn silicium uit zonnepanelen worden allebei uit dezelfde grondstof gemaakt, namelijk siliciumzand. Bij het stolproces van de poly-kristallijne ingots van vloeibare naar vaste vorm, laat men het silicium gewoon stollen zonder extra handelingen. De kristallen liggen dan in kriskras richting. Bij mono-kristallijn silicium gaat men de polarisatie van de kristallen beïnvloeden tijdens het stollen, zodat deze alle in dezelfde richting komen te liggen. Bij directe zonlicht instraling zal een mono-kristallijne cel iets meer stroom opwekken dan een poly-kristallijne cel van dezelfde oppervlakte. Met andere woorden, een mono-kristallijne cel neemt minder oppervlakte in dan een poly-kristallijne. Uiteraard zit er wel wat verschil in het prijskaartje, omdat de extra handeling altijd iets kost.

Opbrengst
Anderzijds is er in opbrengst per gebruikte WattPiek zo goed als geen verschil. Men zal op dezelfde oppervlakte zonnepanelen, bij mono-kristallijne types meer vermogen kunnen plaatsen dan bij poly-kristallijne zonnepanelen. Anders gezegd, een installatie (van hetzelfde vermogen) met mono-kristallijne zonnepanelen zal “compacter” zijn dan met poly-kristallijne cellen. Dus wie een klein dak heeft, kan zeer gebaat zijn met mono-kristallijne cellen. Voor wie dan weer over voldoende dakruimte beschikt, maakt het niet uit welk type paneel er op komt. Voor elke 1000 Wp (= 1kWp) levert een installatie ongeveer 900 kWh.

De kwaliteit en de garantie is voor zowel mono- als voor poly- identiek, dus daar hoeft verder geen rekening mee gehouden te worden.

Conclusie Mono of Poly zonnepanelen
Buiten wat detailverschillen is het enige belangrijke verschil dus de oppervlakte die de panelen innemen op een dak. Mono neemt dus minder plaats in dan poly. De opbrengstverhouding is nagenoeg gelijk.
Black-line zonnepanelen zijn over het algemeen altijd mono-kristallijn, omdat deze ook een zwarte cel hebben. Esthetisch geeft dit een mooier zwart geheel.

Meer info over zonnepanelen vindt u hier.

 

Potentiaalvereffening

aarding zonnepanelenBij PV installaties is potentiaalvereffening (aarding) het koppelen van de metalen constructie waar de zonnepanelen op liggen aan aarde. Het doel hiervan is, het op een gecontroleerde manier laten afvloeien van ongewenste spanningsverschillen. Hierdoor wordt oa. ook metaalcorrosie voorkomen en bevordert het de veiligheid en duurzaamheid van de gehele installatie.

Let op,  het aanleggen van potentiaalvereffening bij zonnepanelen is niet verplicht. Wij doen het wel altijd.

Productgarantie zonnepanelen

Garantie zonnepanelenProductgarantie op zonnepanelen wordt afgegeven door de leverancier van zonnepanelen. Deze garantie kan per merk en soort zonnepane- len verschillen. De productgarantie van panelen is 10 jaar bij de meeste merken. Sunpower biedt 25 jaar en SOLARWATT 30 jaar. Productgarantie gaat over gebreken veroorzaakt door ondeugdelijk materiaal, een gebrekkige afwerking of constructie. Voor overige onderdelen van het PV-panelen systeem, zoals de omvormer en bevestigingsmaterialen, is de productgarantie meestal 5 to 10 jaar en is meestal te verlengen tegen meerprijs.

Wilt u de garantie van soorten en merken zonnepanelen vergelijken, ga dan naar Garantie zonnepanelen.

PTC (Practical Test Conditions)

Naast STC (Standaard Test Condities) bestaat er ook PTC (Practical Test Conditions). Dit is de waarde wat een zonnepaneel opbrengt bij een “normaal” buitenklimaat omstandigheid. Dit wordt ook weer getest volgens vaste omstandigeheden die veel dichter in de buurt komen van de echte wereld dan STC en dus een veel eerlijker beeld geven van wat een paneel gaat doen.

De manier van meten is:

 • 800W/m2 instraling
 • 20ºC buitentemperatuur
 • 1m/sec windsnelheid op 10 meter boven de grond
 • module temp van 50ºC

PV-cel

Verschil tussen cellen van zonnepanelenZonnepanelen worden gemaakt uit zonnecellen, die ook wel PV-cellen worden genoemd. PV is een afkorting van het Engelse woord ‘Photo Voltaic’: De term “fotovoltaïsch” komt van een Grieks woord (φώς) voor licht (in Latijns schrift: fos), en de naam van de Italiaanse natuurkundige Volta, naar wie de eenheid Volt is genoemd. Het betekent letterlijk van licht en elektriciteit..
Een fotovoltaïsche cel wordt ook wel PV cel genoemd en is het bekendste en meest toegepaste type zonnecel. Zonnepanelen worden ook wel PV panelen genoemd. Zonnecellen in zonnepanelen vangen licht op en zetten dit om in elektriciteit.

Er zijn twee soorten kristallijne PV-cellen in zonnepanelen: de monokristallijne en de polykristallijne PV-cel. Ze zijn anders gemaakt en er is een duidelijk verschil in uiterlijk.
•    Monokristallijne PV-cel
Deze bestaat uit één kristal. De oppervlakte van monokristallijne zonnecellen is egaal zwart en heeft geordende elektroden.
•    Polykristallijne PV-cel
Deze bestaat uit een meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon.

 

PV-panelen

Zonnepanelen verschil in uiterlijkPV-panelen? PV is afkomstig van het Engelse ‘Photo Voltaic’, dat in het Nederlands fotovoltaïsch betekent. De term “fotovoltaïsch” komt van een Grieks woord (φώς) voor licht (in Latijns schrift: fos), en de naam van de Italiaanse natuurkundige Volta, naar wie de eenheid Volt is genoemd. Het betekent letterlijk van licht en elektriciteit. Eigenlijk gewoon een andere naam voor zonnepanelen.

Het belangrijkste onderdeel van een gewone fotovoltaïsche cel is een stuk halfgeleidend materiaal dat een scheidingsvlak tussen p-type en n-type dotering bevat (fotodiode). De elektrische stroom kan maar in één richting door de zonnecel lopen. Als er zonlicht (elektromagnetische straling) op de zonnecel valt, worden er elektronen losgestoten. Die gaan dus in de gewenste richting bewegen. De beweging van alle losgemaakte elektronen samen is de elektrische stroom die door de zonnecel loopt.

Om praktisch nut van deze cellen te hebben, worden deze meestal in een zonnepanelen gemonteerd dat dan de naam PV-paneel (Photo-Voltaic) krijgt. Zonnepanelen leveren gelijkstroom. Het kan aangesloten worden op een omvormer om wisselstroom te krijgen. De energie kan meteen gebruikt worden door aangesloten apparaten. Er kan ook een accu mee opgeladen worden. Opslaan op een batterij is enkel nuttig indien er geen netstroom ter beschikking is, bijvoorbeeld voor lichtbakens en signalisatie. Als zonnepanelen op het lichtnet aangesloten zijn, kan het daar eventueel stroom aan leveren. De wisselwerking tussen eigen opbrengst en terugleveren van overschotten aan het net is veel rendabeler dan opslaan op een batterij.

Rendement zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van een groot aantal factoren. Hetzelfde paneel kan daarom op de ene plaats betere prestaties leveren dan op een andere plaats. Dit levert voor de industrie een probleem op; hoe druk je het vermogen van een zonnepaneel uit? De oplossing heeft men gezocht in de eenheid wattpiek (Wp). Het vermogen van zonnepanelen wordt nagenoeg altijd uitgedrukt in deze eenheid, die het vermogen van het zonnepaneel onder ideale omstandigheden (25°C bij 1000W/m2 lichtintensiteit) weergeeft. In de praktijk zult u deze omstandigheden helaas nooit halen, omdat Nederland eenmaal geen zonnig land is. U kunt echter wel degelijk dingen doen om óók in Nederland het maximaal haalbare uit uw zonnepanelen te halen.

De intensiteit van de zon
De eerste is wellicht een overduidelijk inkopper. Hoe feller de zon schijnt, hoe beter een zonnepaneel zijn werk kan doen. Het is om deze reden dat een zonnepaneel vooral in de lente en zomer goed tot zijn recht komt. Omdat de zon in de herfst en winter minder krachtig is, worden er minder vrije elektronen en gaten gecreëerd (zie zonnecellen en halfgeleiders), waardoor de stroomsterkte in de stroomkring afneemt. Bij een goed geïnstalleerde zonnecel die weinig hinder ondervindt van weerstanden (zie de volgende paragraaf), blijft de spanning ongeveer op hetzelfde niveau, waardoor de afname in vermogen relatief beperkt blijft.

De weerstand van de stroomkring
Als u uw PV-systeem als losstaand systeem gebruikt (dus niet gekoppeld aan het net), dan is het van belang de weerstand van de stroomkring zo laag mogelijk te houden. Aangezien weerstand via de wet van ohm direct van invloed is op de spanning en stroomsterkte, zullen deze twee factoren met de weerstand meeveranderen. Het nadeel hiervan, is dat de zonnecellen op een spanning-stroomsterktepunt gaan werken dat afwijkt van het ideale maximum power point. Met verder toenemende weerstand gaat de zonnecel zich eigenlijk steeds meer als een Ohmse weerstand gedragen (zie grafiek). In duidelijk Nederlands: de totale opbrengst  van een zonnecel daalt met toename van de weerstand van de stroomkring.

Het effect van serieweerstand op de werking van een zonnepaneel In deze grafiek is overduidelijk zichtbaar wat het effect van toenemende weerstand op de I-V curve van een zonnecel is. De spanning behorend bij een bepaalde opgewekte stroomsterkte daalt, waardoor de totale opbrengst (P=V*I, of P=V^2/R) ook lager is.

Schaduwval
Ook voor zonnepanelen geldt, dat de spreekwoordelijke ketting zo sterk is als de zwakste schakel. Met name als zowel de zonnecellen als de zonnepanelen in serie geschakeld zijn gaat deze stelling op. Omdat serieel geschakelde zonnecellen op de stroomsterkte van de laagste cel werken, kan het zo zijn dat een enkele beschaduwde cel de opbrengst van het hele systeem omlaag haalt. Het alternatief, parallel schakelen, is in een dergelijke situatie vaak onmogelijk omdat de omvormer op een bepaalde spanning is berekend. Gelukkig zijn de zonnepanelen van de meeste PV-systemen voor een groot deel parallel geschakeld, omdat zonnepanelen vaak zelf al 12V of 24V leveren. Houd bij plaatsing van zonnepanelen hoe dan ook rekening met bijvoorbeeld gebouwen, bomen, schoorstenen en balkons.

Het materiaal van de zonnecel
Niet iedere zonnecel is hetzelfde; cellen kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn, die ieder hun voor- en nadelen hebben. De meeste huidige zonnepanelen zijn gebaseerd op monokristallijn, danwel polykristallijn silicium. Cellen op basis van monokristallijn silicium zijn duurder, maar bieden een hoger rendement dan polykristallijne zonnecellen. Dunne-film zonnecellen op basis van amorf silicium, zware metalen en / of organische bestanddelen zijn voor de commerciële markt niet interessant genoeg. De laatste jaren worden echter grote vooruitgangen geboekt in het onderzoek naar de toepassing van organische polymeren. De verwachting is dan ook dat het dunne-film zonnepaneel het straatbeeld langzaam maar zeker zal gaan domineren.

Temperatuur
Veel mensen denken dat een zonnepaneel bij hoge temperaturen beter presteert. Het omgekeerde is echter waar. Omdat de geleidbaarheid van halfgeleiders bij toenemende temperatuur toeneemt (de elektronen worden mobieler), wordt het makkelijker voor elektronen om gaten elders in het materiaal weer op te vullen. Omdat dit de elektrische balans in de cel verbetert, valt het elektrische veld bij de grenslaag weg, waardoor de lading niet meer goed gescheiden kan blijven. Het resultaat is een dalende spanning tussen de twee lagen. Dit effect wordt in onderstaande figuur geïllustreerd.

Afhankelijkheid van de IV-curve van de temperatuur zonnepanelen
Het effect van temperatuur op de I-V curve van een zonnecel. Uit deze grafiek kunnen we afleiden dat de opbrengst van een zonnecel daalt met toenemende temperatuur. De stroomsterkte stijgt wel door de toenemende mobiliteit van de elektronen, maar de toename is dusdanig gering, dat deze nauwelijks merkbaar is.

De opbrengst van zonnepanelen (in wattpiek) is bepaald bij een temperatuur van 25°C. Op een warme zomerdag kan een zonnepaneel echter gerust 65 graden heet worden; een temperatuur waarbij u zo’n 20% opbrengst inlevert (ruwweg 0,5% per graad celcius boven de 25°C). Het is dus van belang zonnepanelen zo koel mogelijk te houden. Hoewel dit uiteraard niet altijd even goed mogelijk is, is het van belang in ieder geval de passieve koeling goed op orde te hebben. Installeer de zonnepanelen niet te dicht op elkaar en zorg ervoor dat de wind, naast tussen de panelen door, ook onder de panelen door kan waaien. Een zonnepaneel presteert eigenlijk op zijn best tijdens een zonnige zomerdag mét een koele wind die de panelen koel houdt.

Met name in warmere landen is het van belang te kiezen voor een zonnepaneel met een lage temperatuurcoefficient. Deze waarde geeft  de gevoeligheid van het zonnepaneel voor temperatuurvariaties weer; hoe lager, hoe beter. In Nederland maakt het nauwelijks uit, maar een zonnepaneel op basis van monokristallijn silicium presteert met -0,4%/°C net iets beter dan een zonnepaneel op basis van polykristallijn silicium (-0,5%/°C). Wat in de toekomst wél uit gaat maken, is het feit dat zonnecellen op basis van amorf silicium een gevoeligheid hebben van slechts -0,15 tot  -0,25 %/°C.

Hellingshoek
De zonnepanelen wekken de meeste energie op, wanneer ze naar het zuiden zijn gericht . De beste hellingshoek van het dak is 35 graden. Zonnepanelen aan de gevel zijn ook mogelijk. Het rendement ligt dan ongeveer 25% lager. Ook als er schaduw op het zonnepanelen valt, is het rendement lager.
Voor het beste rendement uit de zonnepanelen is het belangrijke de juiste soort zonnepanelen te kiezen en ze op de juiste plaats te installeren. Die installatie moet ook goed en zorgvuldig gebeuren.

Richting zonnepanelen

Richting betekent bij zonnepanelen de kompasrichting waarin de panelen wijzen.
Belangrijk om een optimale opbrengst uit zonnepanelen te halen. Ook wel azimut genoemd, een begrip uit de astronomie, het heeft te maken met de plaatsing van de panelen.
Azimut is de hoek die een bepaalde richting maakt met de richting van het noorden. Azimut wordt uitgedrukt in graden. De gehele cirkel is 360°, noord=0°. Een ster die zich precies in het oosten bevindt heeft een azimut van 90°.
Zonnepanelen gericht op het zuiden, die op een dak staan met 35 graden, geven de hoogste opbrengst zonnepanelen. Maar zoals op onderstaande afbeelding, ziet u dat alle plaatsingsmanieren in de rode/ oranje zone een zeer goede opbrengst geven.

zonnepanelen instralingsschijf

Salderen

De elektriciteit die u opwekt met de zonnepanelen wordt verrekend met uw verbruik. Dit is salderen.
Elk jaar ontvangt u van uw energiebedrijf een jaarnota, gebaseerd op de meterstanden.

zonnepanelen button moneyEr zijn drie soorten meters voor elektriciteit.
1. De analoge meter (Ferraris teller)
Dit is de ouderwetse zwarte meter. Het wieltje en de cijfertjes draaien terug als u meer stroom opwekt dan verbruikt. Zo wordt automatisch de door de zonnepanelen opgewekte, maar niet verbruikte stroom afgetrokken van het stroomverbruik. Prima dus.
2. De digitale meter zonder teruglevermeter
Voor de terugleververgoeding heeft u een digitale meter met terugleverwerk nodig. Wanneer u een meter heeft die alleen afname kan registreren, dan kan de netbeheerder de meter te vervangen. Daar zijn geen kosten aan verbonden bij registratie via energieleveren.nl.
3. De digitale meter met teruglevermeter
Deze meter is geschikt voor teruglevering van elektriciteit van zonnepanelen. Geef via www.energieleveren.nl door dat u stroom gaat terugleveren. De netbeheerder gebruikt uw meterstanden voor de terugleververgoeding.

Meer elektriciteit verbruikt dan met zonnepanelen gemaakt?
Voorbeeld: Uw verbruik is 3500 kilowattuur (kWh) per jaar. De zonnepanelen hebben 2000 kWh gemaakt. Dit wordt weggestreept tegen uw verbruik: U moet nog 1500 kWh betalen tegen het normale leveringstarief. Deze situatie zal voor meer dan 90% van de huishoudens gelden.

Meer elektriciteit met zonnepanelen gemaakt dan verbruikt?
Hebben de zonnepanelen meer elektriciteit gemaakt dan u heeft verbruikt? Dan wordt eerst het verbruik verrekend met de opgewekte elektriciteit. U hoeft dus niets aan de leverancier te betalen voor elektriciteit. Ook krijgt u geld voor de extra elektriciteit die de zonnepanelen hebben geleverd. Het wordt vergoed tegen een apart, lager tarief. Dit wordt het producententarief of terugleververgoeding genoemd. Dit tarief verschilt per leverancier. Greenchoice heeft hier in de regelmaat de beste vergoeding voor.
Voorbeeld: Uw verbruik is 3500 kWh. De zonnepanelen hebben 4000 kWh gemaakt. De 3500 kWh wordt weggestreept. Voor de 500 kWh, die u extra heeft gemaakt krijgt u een vergoeding tegen het (lagere) producententarief (tussen € 0,05/kWh en €0,11/kWh). 

Wij houden als vuistregel om niet meer aan zonnepanelen neer te leggen, dan dat uw jaarverbuik in kWh, om het verdienmodel zo goed mogelijk te houden.

De landelijke energiebedrijven hanteren verschillende regels, die uitgewerkt zijn in: Saldering Energiebedrijven.

Voor een vergelijk om eventueel over te stappen naar een andere energieleverancier, kunt u op www.energieleveranciers.nl kijken

Schaduw zonnepanelen

Schaduw kan de prestaties van uw zonnestroomsysteem nadelig beïnvloeden. De loop van de zon moet daarom in de planningsfase precies worden beoordeeld. Het is belangrijk dat de installatie het grootste deel van de dag en van het jaar in de zon ligt. Wij kunnen beoordelen wat het effect is van schadus in uw situatie.

Schaduw en zonnestroomsystemenschaduw op zonnepanelen
Om te beoordelen of zonnepanelen schaduw zullen hebben, kunt u het best het dak bekijken op verschillende momenten van de dag en zelfs gedurende een langere periode.  Zo komt u erachter of omliggende bebouwing, andere daken, of schoorstenen de zoninstraling belemmeren. Het is belangrijk dat u het dak de hele dag observeert: een boom die aan het begin van de dag geen schaduw geeft, zou aan het eind van de dag het hele dak kunnen beschaduwen.

Realiseer u ook dat u een zonnestroomsysteem voor minstens 25 jaar installeert. Bomen groeien en de omliggende bebouwing zou kunnen veranderen, waardoor de opbrengst van uw systeem afneemt.

Nauwkeurige berekening van schaduweffecten
De loop van de zon verandert in de loop van het jaar en zo ook de schaduw. Wie precies wil bepalen of een zonnestroomsysteem last krijgt van schaduw, zou het dakvlak minstens een half jaar moeten waarnemen. Er bestaat speciale software waarmee een analyse van de loop van de zon kan worden uitgevoerd. Meestal is het niet nodig dat zo’n nauwkeurige berekening wordt gemaakt.

Schaduw platte daken
Op platte daken worden meestal meerdere rijen zonnepanelen achter elkaar geplaatst. Bij de montage moet er rekening mee worden gehouden, dat er voldoende afstand tussen de rijen wordt aangehouden, zodat panelen geen schaduw op achterliggende panelen veroorzaken. Stelregel: Bij een hellingshoek van 30 graden zou de hart op hart rijafstand van panelen van 100 centimeter breed (in landscape gemonteerd) ongeveer 1.8 meter moeten bedragen. Bij een vlakkere helling kan de rijafstand kleiner zijn.

Als u toch beperkte schaduw verwacht, hoeft dat niet te betekenen dat de opbrengst drastisch afneemt. Door een slimme opstelling en aansluiting van de panelen kan het opbrengstverlies beperkt blijven. SolarEdge omvormers hebben hier de perfecte oplossing voor. Zij werken met optimizers, zodag alle panelen onafhankelijk van elkaar kunnen werken.

Maar ligt het dak als totaal teveel in directe schaduw, dan is het beter om niet voor zonnepanelen te kiezen.

Silicium

Silicium zonnepanelenSilicium of kiezel is na zuurstof het meest voorkomende element op aarde en is een van de meest gebruikte halfgeleiders.
Je komt het tegen in je computer, televisie, radio en als hoofdingrediënt van zonnepanelen.

Het is voor het eerst geïdentificeerd door Antoine Lavoisier in 1787. Later werd het door Humphry Davy aangezien voor een verbinding. Pas in 1811 werd duidelijk dat het tóch om een element ging, toen Louis Gay-Lussac onzuiver amorf silicium verkreeg door siliciumtetrafluoride te verhitten in aanwezigheid van kalium. In 1824 maakte Jöns Jacob Berzelius zuiver silicium door dezelfde methode als Lussac te gebruiken, maar door daarna het product meerdere malen uit te wassen. Zijn naam heeft het te danken aan het Latijnse Silex, “vuursteen”. In 1854 bereidde Henri Saint-Claire Deville voor het eerst kristallijn silicium, de tweede allotrope vorm waarin kiezel voorkomt.

De hightech regio Silicon Valley in Californië is ernaar vernoemd, omdat het een belangrijke grondstof is voor halfgeleiders.

Silicium wordt in veel takken van industrie gebruikt. Siliciumdioxide wordt in de vorm van zand of klei gebruikt voor de productie van veel bouwmaterialen. Andere producten waarin veelvuldig gebruik wordt gemaakt, zijn:
computerchips: De componenten van een chip worden gefabriceerd op een plakje silicium.
keramiek: siliciumdioxide is de grondstof voor veel keramische materialen
staal: het wordt vaak gebruikt als toevoeging aan staal
glas: in de vorm van SiO2 is silicium de basisgrondstof van glas
halfgeleider: in zeer zuivere vorm wordt silicium samen met arseen, boor, gallium en fosfor gebruikt voor de productie van halfgeleiders
laser: het kan worden gebruikt voor de productie van lasers met een golflengte van 456 nm
zonnepanelen: de foto-elektrische eigenschappen maken het geschikt voor fotocellen
röntgendiffractie: preparaathouders in de vorm van silicium eenkristallen

Daarnaast zijn er nog tal van andere toepassingen in de industrie.

Ook komt siliciumdioxide voor in voeding (in granen, zoals haver) en wordt het gebruikt als anti-klontermiddel, als klaringsmiddel bij wijn en bier en ontschuimingsmiddel. Op etiketten wordt het aangeduid als additief E551, of worden de benamingen kiezelzuur, kwarts of silica gehanteerd

Sluipverbruik energie

standby zonnepanelenSluipverbruik, stand-by of lekkende elektriciteit is het gebruik van elektriciteit zonder dat men daar voordeel van heeft. In feite kwam sluipverbruik altijd al voor. De elektrische leidingen zijn geïsoleerd, maar er loopt altijd een geringe stroom door de elektrische isolatie. Dit sluipverbruik is echter te verwaarlozen.

Tegenwoordig zijn er echter veel apparaten die niet goed worden uitgeschakeld, denk maar aan de computer, televisie, audio-set en andere elektrische apparaten. Men spreekt dan wel van stand-by, maar sommige fabrikanten noemen deze stand “uitgeschakeld”. Bij sommige apparaten is het zichtbaar dat het in stand-by staat: er brandt een lampje. Een dergelijk apparaat heeft meestal een netschakelaar waarmee het volledig kan worden uitgeschakeld. Soms bevindt deze schakelaar zich op de achterkant.
Per jaar kost sluipverbruik een gemiddeld gezin 400 kWh. Daarvan is 40-50% gemakkelijk te voorkomen.

Schakel de apparaten uit in plaats van stand-by. Sluipverbruik kost u per jaar bijna € 100,-. Dat is ongeveer 10% van uw totale stroomverbruik.
Met systemen zoals Plugwise, kunt u ieder stopcontact via pc of tablet installen, om zo sluipverbruik te minimaliseren.

Stand-alone systeem PV-panelen

Stand-alone zonnepanelen systeem wordt ook wel ‘autonoom PV-panelen systeem’ genoemd.
Dit zonnepanelen systeem staat los van het elektriciteitsnetwerk.
Het bestaat uit een of meer zonnepanelen, een laadregelaar en een zonne-accu. De zonne-energie wordt direct gebruikt of opgeslagen in accu’s. Er is geen aansluiting op het openbare net. Dit PV-panelen systeem wordt gebruikt voor afgelegen gebieden, vakantiehuisje, boot, caravan of camper. Een netgekoppeld PV-panelen systeem is wel gekoppeld aan het elektriciteitsnet

STC (Standaard Test Condities)

Voordat een zonnepaneel de fabriek verlaat, wordt bepaald hoe groot het vermogen is. Dat vermogen wordt gemeten onder vooraf gedefinieerde condities. Aangezien een paneel gevoelig is voor straling EN temperatuur is wereldwijd afgesproken het paneelvermogen te meten bij een instraling van 1000W/m2 en een paneeltemperatuur van 25 graden Celsius. We noemen dat ‘Standard Test Conditions’, afgekort STC.

 • sterkte van de invallende zonnestralen: een flux elektro-magnetische straling met een vermogen van 1000 W/m²;
 • richting van de invallende zonnestralen: loodrecht op de gepositioneerde cel. Weerkaatsing bij schuine instraling wordt hierbij dus niet meegenomen..
 • zonnespectrum: genormaliseerd voor AM = 1,5. AM is air mass, luchtmassa, een maat voor de lengte van de lichtweg door de atmosfeer;
 • temperatuur van de zonnecel: 25°C.

Daarnaast is er PTC, wat een meer reëel beeld geeft van wat een paneel gaat doen in de buitenlucht.

Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE)

Bedrijfsmatige subsidie voor zonnepanelen: Stimulering Duurzame Energieopwekking (SDE), was een subsidiemaatregel om de productie van schone en duurzame energie te stimuleren, zoals o.a. windenergie en zonne-energie. SDE gaf een vergoeding per opgewekte kWh. Deze regeling viel onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Economische Zaken. De uitvoering werd gedaan door Agentschap NL. De SDE is in 2008 ingesteld en in 2010 weer afgeschaft.

 

String zonnepanelen

Een string is een aantal in serie aan elkaar geschakelde zonnepanelen. Om meerdere zonnepanelen tegelijk aan te sluiten op één omvormer is het mogelijk panelen in serie te schakelen. Dat heet een string panelen.

Het voordeel van een string is dat er voor meerdere zonnepanelen maar één omvormer nodig is en de kabelverliezen kleiner zijn. Nadeel is dat de string net zo goed presteert als het slechtste zonnepaneel. Als er in de string een zonnepaneel is dat bijvoorbeeld schaduw heeft, beïnvloedt dat de opbrengst voor de hele string. Vergelijk het met de zwakste speler in een teamsport. Heeft een string regelmatig hinderlijke schaduwval de gehele dag, dan is het wijselijk om voor het SolarEdge omvormer systeem te kiezen. Deze hebben optimizers zodat ieder paneel op zich zelf kan werken. Het systeem is wel wat duurder maar haalt deze extra kosten over langere tijd terug.
Zonnepanelen wit

Subsidie zonnepanelen

Momenteel zijn er geen landelijke subsidies voor particulieren beschikbaar.
Sommige gemeenten hebben wel een eigen aparte regeling beschikbaar. Informeer hiernaar.
Voor bedrijven is er de SDE+ regeling waarbij er per opgewekte kWh een bepaald bedrag
verdiend kan worden.

 

Temperatuur coëfficiënt

Een zonnepaneel kan helaas niet zo goed met warmte omgaan. Op een hete zomerdag kunnen de cellen van een paneel wel 70ºC worden en men kan er letterlijk een ei op bakken.solar-panels-in-the-desert-537x302

Ieder zonnepaneel heeft een temperatuur coëfficiënt (zie Pmax op de datasheet van het betreffende paneel). De beste panelen zitten op -0.3% per ºC stijging vanaf 25ºC celtemperatuur en de slechtste op -0.5%. U kunt dus zelf de afname berekenen wanneer u weet hoe heet het paneel is op dat moment.

Voor elke graad boven de 25ºC celtemperatuur verliest het paneel dat percentage van zijn vermogen. Daarentegen produceert een zonnepaneel bij een celtemperatuur onder de 25ºC procentueel weer meer vermogen. Op een heldere koele voorjaarsdag kan een paneel soms wel 115% van zijn capaciteit doen. Op een warme dag kan dit soms een beperking van zelfs 30% betekenen op het heetst van de dag. Nu zijn de dagen in de zomer weer veel langer. Dus per saldo is een zomerdag weer beter dan een voorjaarsdag.

Concluderend: de panelen zullen het op een koele voorjaars/ zomerdag een stuk beter doen dan op een snikhete zomerdag.  Een simpele test die u zelf kan uitproberen om voor u zelf een keer te zien dat dit zo werkt. Zet op een hete dag de tuinslang eens op de panelen en houdt de display goed in de gaten. U ziet dan meteen het geleverde vermogen toenemen omdat het paneel koeler wordt.

Teruglevertarief zonnepanelen

Teruglevertarief voor zonnepanelen is een andere benaming voor terugleververgoeding, ‘feed-in tarief’ of ‘zonnepremie’.
De hoogte van het tarief is gelijk aan de prijs van de elektriciteit die vermeld staat in je contract met de energieleverancier.

Meer elektriciteit verbruikt dan met zonnepanelen gemaakt?
Voorbeeld: je verbruik is 3500 kilowattuur (kWh) per jaar. Je zonnepanelen hebben 2000 kWh gemaakt. Dit wordt verrekend met je verbruik: je moet nog 1500 kWh betalen tegen het normale leveringstarief. Deze situatie zal voor meer dan 90% van de huishoudens gelden.

Meer elektriciteit met zonnepanelen gemaakt dan verbruikt?
Hebben je zonnepanelen meer elektriciteit gemaakt dan jij hebt verbruikt? Dan wordt eerst je verbruik verrekend met de opgewekte elektriciteit. Je hoeft dus niets aan de leverancier te betalen voor elektriciteit. Ook krijg je geld voor de extra elektriciteit die je zonnepanelen hebben geleverd. Het wordt vergoed tegen een apart, lager tarief. Dit wordt het producententarief of terugleververgoeding genoemd.
Voorbeeld: je verbruik is 3500 kWh. Je zonnepanelen hebben 4000 kWh gemaakt. De 3500 kWh wordt verrekend. Voor de 500 kWh, die je extra hebt gemaakt krijg je een vergoeding tegen het (lagere) producententarief (ongeveer € 0,09/KWh). Dit tarief kan verschillen per energieleverancier.
Wekken je zonnepanelen meer dan 5000 kWh op, dan gelden andere regels.

Terugleververgoeding zonnepanelen

Terugleververgoeding voor zonnepanelen is een andere benaming voor ‘teruglevertarief’, ‘feed-in tarief’ of ‘zonnepremie’.
De hoogte van het tarief is gelijk aan de prijs van de elektriciteit die vermeld staat in je contract met de energieleverancier.

Meer elektriciteit verbruikt dan met zonnepanelen gemaakt?
Voorbeeld: je verbruik is 3500 kilowattuur (kWh) per jaar. Je zonnepanelen hebben 2000 kWh gemaakt. Dit wordt verrekend met je verbruik: je moet nog 1500 kWh betalen tegen het normale leveringstarief. Deze situatie zal voor meer dan 90% van de huishoudens gelden.

Meer elektriciteit met zonnepanelen gemaakt dan verbruikt?
Hebben je zonnepanelen meer elektriciteit gemaakt dan jij hebt verbruikt? Dan wordt eerst je verbruik verrekend met de opgewekte elektriciteit. Je hoeft dus niets aan de leverancier te betalen voor elektriciteit. Ook krijg je geld voor de extra elektriciteit die je zonnepanelen hebben geleverd. Het wordt vergoed tegen een apart, lager tarief. Dit wordt het producententarief of terugleververgoeding genoemd.
Voorbeeld: je verbruik is 3500 kWh. Je zonnepanelen hebben 4000 kWh gemaakt. De 3500 kWh wordt verrekend. Voor de 500 kWh, die je extra hebt gemaakt krijg je een vergoeding tegen het (lagere) producententarief (ongeveer € 0,09/KWh). Dit tarief kan verschillen per energieleverancier.
Wekken je zonnepanelen meer dan 5000 kWh op, dan gelden andere regels.

Terugverdientijd zonnepanelen

Terugverdientijd is de periode waarin je de investering in zonnepanelen hebt terugverdiend.
De terugverdientijd voor zonnepanelen wordt steeds korter, omdat  zonnepanelen goedkoper worden. Daarnaast leveren ze meer rendement op. In 2008 was de terugverdientijd van zonnepanelen (met installatiekosten) 10 tot 15 jaar.
In 2013 was dat inclusief installatie nog maar 7 tot 8 jaar en in 2017 rond 6 jaar. Met verder stijgende energieprijzen van gemiddeld 5% per jaar verdienen zonnepanelen zich nog sneller terug.

Meer info over zonnepanelen vindt u hier.

Vergunning zonnepanelen plaatsen

Voor de plaatsing van zonnepanelen hoeft in de regelmaat geen vergunning aangevraagd te worden, mits uw woning geen beschermd stadsgezicht is. Verdere voorwaarden vindt u in onderstaand PDF.

Plaatsingsvoorwaarden

Of op http://www.omgevingsloket.nl

Wanneer u in beschermd stads- of dorpsgezicht woont, kunt u dit het beste bij uw gemeente navragen.

Vermogensgarantie zonnepanelen

Vermogensgarantie op zonnepanelen houdt in dat de panelen na een bepaalde periode nog een minimaal vermogen moeten leveren.
Zonnepanelen gaan langzaam achteruit in vermogen, o.a. door invloed van weersomstandigheden en UV-licht.
Meestal geven leveranciers van zonnepanelen een vermogensgarantie op zonnepanelen van 10-12 jaar voor 90% van het oorspronkelijke vermogen; en van 25 jaar voor 80% van het oorspronkelijke nominale vermogen. Actuele testen hebben uitgewezen dat dit over een hele range merken gemiddeld 7% is over 25 jaar.

Meer info over zonnepanelen vindt u hier.

Volt

Volt, afgekort V, is de eenheid van elektrische spanning. Deze eenheid is genoemd naar de Italiaanse natuurkundige Alessandro Volta. Hij is de uitvinder van de eerste chemische batterij uit (rond 1800).
Elektrische spanning is een gevolg van potentiaalverschil tussen twee polen. Dit wordt ook voltage genoemd. Zonnepanelen worden uitgedrukt in Volt, Ampere en Watt.

Meer info over zonnepanelen vindt u hier.

Voordelen zonne-energie

Als u zonnepanelen neemt gaat u energierekening fors omlaag. Zonne-energie biedt heel veel voordelen. U wekt uw eigen energie op en verkoopt de elektriciteit als u meer produceert dan verbruikt. Bovendien betaalt u geen energiebelasting meer over het deel dat u zelf opwekt.
Met het gebruik van zonnepanelen draagt u bij aan een schoner milieu, omdat er bij de productie van zonne-energie veel minder CO2 wordt uitgestoten dan bij traditionele energiebronnen.
Door te kiezen voor zonnepanelen verhoogt u de waarde van uw huis, doordat uw energielabel positief verandert.

Meer info over zonnepanelen vindt u hier.

Wattpiek

Wattpiek (Wp) is de eenheid om het vermogen van zonnepanelen uit te drukken.
Het aantal Wattpiek is het vermogen dat zonnepanelen leveren als de zon er vol op schijnt. Deze ideale omstandigheden voor zonnepanelen komen in Nederland nauwelijks voor. Daarom wordt het vermogen van een zonnepanelen-systeem gemiddeld gecorrigeerd met de factor 0,9 afhankelijk van plaatsingshoek en afwijking vanaf het zuiden. Eén wattpiek (Wp) vermogen staat in Nederland gelijk aan een vermogen 0,9 kilowattuur (kWh).
Zo levert een systeem van 2000 Wp op jaarbasis ongeveer 1800 kWh elektriciteit. Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks zo’n 3600 kWh elektriciteit. Zo voorziet een systeem van 2000 Wp in 50% van de elektriciteitsbehoefte. Voor meer info over Watt, klik hier.

Wisselstroom

Wisselstroom (AC) is het soort elektriciteit dat via het elektriciteitsnet geleverd wordt. Wisselstroom is een elektrische stroom met periodiek wisselende stroomrichting. Wisselstroom is de tegenhanger van gelijkstroom (DC, stroom met een constante stroomrichting). Bij zonnepanelen zet een omvormer de opgewekte gelijkstroom om naar bruikbare wisselstroom. Meer info over wisselstroom vindt u hier.

Zonne-energie

Zonne-energie is energie van de zon in de vorm van warmte en licht. Zonne-energie wordt gebruikt voor:
• Elektriciteit
• Warm water
• Centrale verwarming

Hoe werkt zonne-energie? Zonnecellen in zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dit om in elektriciteit. Dit is gelijkstroom, nog niet te gebruiken in huis. De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom. Overtollige energie wordt aan het openbare elektriciteitsnet teruggeleverd als je een netgekoppeld PV-panelen systeem hebt.
Zonne-energie biedt heel veel voordelen: je energierekening gaat fors omlaag, je draagt bij aan een beter milieu en met zonne-energie verhoog je de waarde van je huis, doordat het energielabel omhoog gaat. Er zijn nog meer voordelen om te kiezen voor zonnepanelen. Je lees het bij voordelen zonnepanelen. Meer info over zonne-energie vindt u hier.

Zonne-energie Nederland

Het Nederlandse weer is wisselvallig: soms regen, soms zon, dan weer bewolkt. Maar er is in Nederland genoeg zon voor een voldoende opbrengst zonnepanelen.
Zonnepanelen hebben genoeg aan (zon)licht. Dus ook met bewolkt weer, de zon achter de wolken en in de winter doen zonnepanelen hun werk.

Opbrengst: hoeveel is dat? Wat is de beste opbrengst voor zonnepanelen?
Zonne-energie in Nederland biedt veel voordelen. Zo is zonne-energie gratis, stil en schoon. Als u zonnepanelen neemt, gaat uw energierekening fors omlaag. U verkoopt bovendien elektriciteit als u meer produceert dan verbruikt. Bovendien betaalt u geen energiebelasting meer over het deel dat u zelf opwekt aan zonne-energie in Nederland.
Met zonne-energie draagt u bij aan een schoner milieu. Om een zonnepaneel te produceren is energie nodig. Het duurde tot voor kort 4 tot 6 jaar om die hoeveelheid energie terug te verdienen. Maar voor nieuwe technieken wordt gerekend met 1-2 jaar. De levensduur van een zonnepanelen systeem ligt tussen de 15 en 50 jaar, afhankelijk van de bouwwijze.
Door te kiezen voor zonne-energie in Nederland door zonnepanelen te kopen verhoogt u de waarde van uw huis. Meer info over zonne-energie vindt u hier.

Zonneboiler

Zonneboilers zijn dus geen zonnepanelen! Een zonneboiler of zonnecollector gebruikt zonlicht om water warm te maken.
Een zonneboiler is een buizensysteem gevuld met water dat op het dak van een huis geplaatst wordt. Het water in een voorraadvat wordt daarmee verwarmd. Als het water niet warm genoeg is kan het worden naverwarmd. Dat gebeurt meestal door de cv ketel. Er zijn ook zonneboilers die het huis kunnen verwarmen. Meer info over zonneboilers vindt u hier.

Zonnecel

Verschil tussen cellen van zonnepanelenDe cellen van zonnepanelen, Poly-kristallijn silicium en mono-kristallijn silicium, worden allebei uit dezelfde grondstof gemaakt, namelijk siliciumzand. Bij het stolproces van de poly-kristallijne ingots van vloeibare naar vaste vorm, laat men het silicium gewoon stollen zonder extra handelingen. De kristallen liggen dan in kriskras richting. Bij mono-kristallijn silicium gaat men de polarisatie van de kristallen beïnvloeden tijdens het stollen, zodat deze alle in dezelfde richting komen te liggen. Bij directe zonlicht instraling zal een mono-kristallijne cel iets meer stroom opwekken dan een poly-kristallijne cel van dezelfde oppervlakte. Met andere woorden, een mono-kristallijne cel neemt minder oppervlakte in dan een poly-kristallijne. Uiteraard zit er wel wat verschil in het prijskaartje van de verschillende types zonnepanelen, omdat de extra handeling altijd iets kost.

Zonnecel soorten
Er zijn twee soorten zonnecellen. De monokristallijne zonnecel en de polykristallijne zonnecel. Ze zijn anders gemaakt en er is een duidelijk verschil in uiterlijk.
•    Monokristallijne zonnecel
Deze zonnecel bestaat uit één kristal. Een monokristallijne zonnecel is egaal zwart en heeft een oppervlakte van geordende elektroden.
•    Polykristallijne zonnecel
Deze zonnecel bestaat uit een meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon en is donker blauw.

Thin Film/ Amorfe zonnepanelen worden gemaakt via een ander proces. Zie bij Amorfe panelen.

Meer info over zonnecellen vindt u hier.

Meer info over zonnepanelen vindt u hier.

Zonnecellen

Verschil tussen cellen van zonnepanelenDe cellen van zonnepanelen, Poly-kristallijn silicium en mono-kristallijn silicium, worden allebei uit dezelfde grondstof gemaakt, namelijk siliciumzand. Bij het stolproces van de poly-kristallijne ingots van vloeibare naar vaste vorm, laat men het silicium gewoon stollen zonder extra handelingen. De kristallen liggen dan in kriskras richting. Bij mono-kristallijn silicium gaat men de polarisatie van de kristallen beïnvloeden tijdens het stollen, zodat deze alle in dezelfde richting komen te liggen. Bij directe zonlicht instraling zal een mono-kristallijne cel iets meer stroom opwekken dan een poly-kristallijne cel van dezelfde oppervlakte. Met andere woorden, een mono-kristallijne cel neemt minder oppervlakte in dan een poly-kristallijne. Uiteraard zit er wel wat verschil in het prijskaartje, omdat de extra handeling altijd iets kost.

Er zijn twee soorten kristallijne zonnecellen in zonnepanelen: de monokristallijne en de polykristallijne zonnecellen. Ze zijn anders gemaakt en er is een duidelijk verschil in uiterlijk.
•    Monokristallijne zonnecellen
Deze bestaan uit één kristal. De oppervlakte van monokristallijne zonnecellen is egaal zwart en heeft geordende elektroden.
•    Polykristallijne zonnecellen
Deze bestaan uit een meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon en is donkerblauw van kleur.

Thin Film/ Amorfe zonnepanelen worden gemaakt via een ander proces. Zie bij Amorfe panelen.

Meer info over zonnecellen vindt u hier.

Zonnecollector

zonneboilerEen zonnecollector is een apparaat dat zonlicht omzet in warmte. Een zonnecollector is bijvoorbeeld een onderdeel van een zonneboiler systeem.
Zonnecollectors zijn niet hetzelfde als zonnepanelen. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Solar-Box levert de zonnecollectors van HR-Solar.
Sinds kort zijn hun collectoren leverbaar in ongeveer vergelijkbare afmetingen als een zonnepaneel. Zo is een mooie combinatie mogelijk op één dak.
Het aansluiten hiervan besteden wij uit.

Meer info vindt u hier.

Zonne-energie

Zonne-energie is energie van de zon in de vorm van warmte en licht.
Het is onuitputtelijk wordt gebruikt voor o.a. het opwekken van elektriciteit en is duurzaam, stil, veilig en schoon. Zonne-energie opwekken met zonnepanelen is daarom sterk in opkomst. Zonnecellen in zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dit om in elektriciteit. Op dit principe werkt zonne-energie. De opgewekte zonne-energie is gelijkstroom, nog niet te gebruiken in huis. De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom. Overtollige zonne-energie wordt aan het openbare elektriciteitsnet teruggeleverd als je een netgekoppeld PV-panelen systeem hebt.

Meer info over zonnepanelen vindt u hier.

Zonnepaneel

Zonnepaneel of PV-paneel (van het Engelse ‘Photo-Voltaic’) is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit.
Zonnepanelen hebben fotovoltaïsche zonnecellen, die het zonlicht opvangen en omzetten in bruikbare elektriciteit. De fotovoltaïsche opgewekte stroom kan direct gebruikt worden, aan het elektriciteitsnet geleverd worden (netgekoppeld PV-panelen systeem) of in accu’s opgeslagen worden  (losstaand PV-panelen systeem).

In Nederland wordt het netgekoppelde PV-panelen systeem het meest gebruikt. Als je zonnepanelen meer elektriciteit opwekken dan verbruiken, lever je deze elektriciteit aan het net. In dat geval loopt de elektriciteitsmeter terug. Uitgebreidere informatie vindt u hier.

Zonnepaneel accu

Een zonnepaneel accu is een onderdeel van een losstaand zonnepanelen systeem. Dit zonnepanelen systeem staat los van het elektriciteitsnetwerk. Dat wordt meestal gebruikt voor afgelegen gebieden, vakantiehuisjes, boot, caravan of camper. In de accu wordt de door zonnepanelen opgewekte elektriciteit opgeslagen. Solar-Box levert deze onderdelen helaas niet.

Zonnepanelen

Zonnepanelen bestaan uit fotovoltaïsche cellen, ook wel een zonnecel of een zon-pv cel genoemd, is het basiselement van een zonnepaneel. Een zonnecel zet inkomend licht van de zon om in elektriciteit. Meerdere zonnecellen met elkaar verbonden vormen samen een zonnepaneel. Meer dan 95% van de wereldwijd geproduceerde zonnecellen zijn vervaardigd uit de halfgeleider silicium. Eén van de redenen hiervoor is dat dit halfgeleider materiaal op aarde ruimschoots beschikbaar is: Het grootste deel van de aardkorst bestaat uit silicium. Aan deze grondstof zal dus geen tekort ontstaan en er hoeft geen kwetsbare natuur aangetast te worden om het materiaal te winnen.

zonnepanelen-buttonDe moderne geschiedenis van zonnecellen begint in 1954 als in de Bell laboratoria, bij experimenten met verontreinigd silicium blijkt dat dit materiaal zeer gevoelig is voor de inwerking van licht. Dit resulteerde in de productie van de eerste praktisch bruikbare zonnecellen waarbij een rendement van 6% werd behaald. De eerste zonnecellen werden geproduceerd voor gebruik in satellieten.

In de loop der jaren is het vermogen van zonnecellen om zonlicht om te zetten in elektriciteit sterk vooruit gegaan. Vandaag de dag zijn enkele zonnepaneelproducenten al in staat om zonnecellen te produceren met een rendement van meer dan 25%. De meerderheid, zo’n 95% van alle zonnecellen in zonnepanelen haalt dit rendement echter niet. Het huidige rendement van een zonnecel schommelt tussen de 15 en 21%. Als deze zonnecellen in een zonnepaneel worden geplaatst valt het rendement van het paneel nog wat verder terug door verliezen te wijten aan de weerstand die de elektronen ondervinden tijdens het transport door het zonnepaneel en naar de omvormer en het glas.

De elektrische stroom kan in de zonnecel maar in één richting lopen. Als er zonlicht op de zonnecel valt, worden elektronen los gestoten uit het silicium, die vervolgens in de gewenste richting gaan bewegen. De beweging van alle losgemaakte elektronen samen is de elektrische stroom die door de zonnecel heen loopt naar de bekabeling die richting een omvormer of laadregelaar gaat. Om praktisch nut van zonnecellen te hebben, worden ze meestal in een zonnepaneel gemonteerd. Een andere naam voor een zonnepaneel dat elektriciteit opwekt is een pv-paneel. Zonnepanelen leveren gelijkstroom. Ze moeten aangesloten worden op een omvormer om wisselstroom te kunnen verkrijgen. De opgewekte elektriciteit kan dan gebruikt worden door de aangesloten apparaten of verkocht worden aan de energieleverancier door terug te leveren op het elektriciteitsnet.

Zonnepanelen
Een zonnepaneel bestaat uit een aantal zonnecellen die in serie zijn geschakeld. Elke zonnecel heeft een vermogen van ca. 0.6 Volt, afhankelijk van het fabrikaat, de gebruikte technologie en de kwaliteit van de zonnecel. De meeste zonnepanelen die vandaag de dag geproduceerd worden bevatten 60 zonnecellen. Een standaard zonnepaneel komt daarmee uit op een vermogen dat varieert tussen de 250 en de 345 Watt (Wp).

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit (zonnestroom). Het invallende zonlicht zorgt voor een elektrische spanning tussen de lagen van het silicium op het paneel. Dat heet een fotovoltaïsche reactie, in het Engels photovoltaic (PV). De term fotovoltaïsch is een samentrekking van het Griekse woord voor licht ‘Phoos’, (waar later het woord photon of foton voor lichtdeeltje van werd afgeleid) en de term voor elektrische spanning (Volt). Zonnepanelen verouderen ook in de loop van de tijd. De veroudering is afhankelijk van de gekozen productietechniek en varieert tussen

Zonnepanelen alleen, zijn niet voldoende om uw eigen elektriciteit mee op te wekken. Om het zonlicht om te zetten naar bruikbare stroom is een omvormer nodig . De omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om naar wisselstroom om deze met een spanning van 230 Volt aan het elektriciteitsnet aan te bieden. Voor het terugleveren van zonne-energie sluiten we de omvormer aan op het elektriciteitsnet. Voor de kleinere zonnepanelen systemen (2-3 zonnepanelen) kan dat via het stopcontact, maar voor grotere systemen verloopt de aansluiting via één of meerdere vrije groepen in de meterkast met een werkschakelaar. Zo komt de door de zonnepanelen opgewekte stroom direct beschikbaar voor de apparaten die u dagelijks gebruikt in huis of bedrijf.

Om de stroom van de zonnepanelen naar de omvormer te brengen en van de omvormer naar de meterkast heeft u kabels nodig. De kabels die daarvoor gebruikt worden zijn o.a. speciale solarkabels, kabels die geschikt zijn voor het transporteren van zonnestroom. De kabels voor het transport van elektriciteit van de omvormer naar de meterkast zijn vaak niet dezelfde als die zijn aangelegd voor uw huisinstallatie. De dikte van de kabel wordt afgestemd op het vermogen van de zonnepanelen. De zonnepanelen, omvormer en bekabeling in de meterkast vormen samen een zonnepanelen- of zon-pv systeem.

Voor het opwekken van elektriciteit met zonnepanelen is niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag leveren zonnepanelen elektriciteit. Nederlands zonlicht is daarmee prima geschikt om zelf elektriciteit op te wekken! Een zonnepanelensysteem in Nederland levert per 1000 Wp tussen de 700 en 1100 kwh per jaar, afhankelijk van o.a. soort paneel, de invalshoek van de zon, de ligging van het dak en de geografische locatie binnen Nederland.

De prijzen van zonnepanelen zijn in de afgelopen 4 jaar drastisch gedaald. Daarom is het nu voor iedere Nederlander met een dak, georiënteerd op het oosten tot westen meer dan rendabel om zonnepanelen aan te schaffen. Zonne-energie is al veel goedkoper geworden dan stroom van uw energieleverancier.

De meeste zonnepanelen die op daken van woningen geïnstalleerd zijn worden gekoppeld aan het openbare elektriciteitsnet. Dit heet een “netgekoppeld systeem”. Het systeem levert stroom aan het elektriciteitsnet als de panelen meer elektriciteit produceren dan u nodig heeft in uw huis of bedrijf. De elektriciteit die door de zonnepanelen wordt geproduceerd en door de omvormer wordt omgezet kan dan worden “verkocht”. Zo wordt ieder huishouden en ieder bedrijf met zonnepanelen op het dak een kleine zonne-energie centrale en verduurzamen we het Nederlandse elektriciteitsverbruik.

In Nederland is het produceren en verkopen van energie alleen interessant indien u op jaarbasis niet veel meer “verkoopt” dan dat u zelf verbruikt. Het “verkopen” van de zelf geproduceerde energie voor hetzelfde bedrag als waarvoor je het ingekocht hebt heet “salderen“.

Er bestaan ook zonnepaneelsystemen die niet aan het elektriciteitsnet gekoppeld zijn. Bij een dergelijk zonnepanelen systeem wordt de geproduceerde energie opgeslagen in batterijen. Deze vorm van energie produceren is op het moment nog erg kostbaar. Dit komt doordat batterijen duur zijn en maar een beperkte levensduur hebben. Een zonnepanelen systeem dat wordt aangesloten op batterijen heet een “stand-alone”, “autonoom” of “net-onafhankelijk” zonne-energie systeem. Dit soort systemen wordt door een beperkt aantal leveranciers aangeboden.Wij leveren geen autonome zonnepaneel systemen. Solar-Box levert en installeert alleen netgekoppelde zonnepaneelsystemen aan gemeenten, bedrijven en particulieren. Op onze referentie pagina ziet u een greep uit de zonnepanelen systemen die we de afgelopen jaren hebben geïnstalleerd.

 

Zonnepanelen prijs

In de markt wordt de prijs van een zonnepaneel vaak uitgedrukt in euro’s per Wattpiek (Wp). Momenteel is de zonnepanelen prijs rond de € 2,- per Wp compleet geïnstalleerd. De elektriciteit die wordt opgewekt, wordt uitgedrukt in Wattpiek. Dat is het maximum vermogen dat het zonnepaneel kan opwekken. Een systeem met een vermogen van 2000 Wp levert u dan ongeveer 2000 Wp x 0,9=1800 kilowattuur (kWh) bruikbare elektriciteit. Dat is ongeveer 50% van de elektriciteitsbehoefte van een gemiddeld huishouden in Nederland.
Aan zonnepanelen alleen heeft u nog niets. Ze moeten geïnstalleerd en veilig aangesloten worden. Om een gemiddeld zonnepanelen systeem te installeren moet u rekenen op € 800,- tot € 1200,-.
Ga er van uit dat een klein zonnepanelen-systeem rond de € 1000,- kost. Een veel verkocht systeem kost zo’n € 4000,-. Een zonnepanelen systeem heeft gemiddeld een terugverdientijd van 6-8 jaar (inclusief installatie).

Meer info over zonnepanelen vindt u hier.

Zonnepremie

Zonnepremie wordt ook wel terugleververgoeding, teruglevertarief’ of feed-in tarief genoemd. Dit is het bedrag wat u voor uw teruggeleverde stroom van de zonnepanelen krijgt van het energiebedrijf.
De hoogte van het tarief is gelijk aan de prijs van de elektriciteit die vermeld staat in je contract met de energieleverancier.

Meer elektriciteit verbruikt dan met zonnepanelen gemaakt?
Voorbeeld: je verbruik is 3500 kilowattuur (kWh) per jaar. Je zonnepanelen hebben 2000 kWh gemaakt. Dit wordt verrekend met je verbruik: je moet nog 1500 kWh betalen tegen het normale leveringstarief. Deze situatie zal voor meer dan 90% van de huishoudens gelden.

Meer elektriciteit met zonnepanelen gemaakt dan verbruikt?
Hebben je zonnepanelen meer elektriciteit gemaakt dan je hebt verbruikt? Dan wordt eerst je verbruik verrekend met de opgewekte elektriciteit. Je hoeft dus niets aan de leverancier te betalen voor elektriciteit. Ook krijg je geld voor de extra elektriciteit die je zonnepanelen hebben geleverd. Het wordt vergoed tegen een apart, lager tarief. Dit wordt het producententarief of terugleververgoeding genoemd.
Voorbeeld: je verbruik is 3500 kWh. Je zonnepanelen hebben 4000 kWh gemaakt. De 3500 kWh wordt verrekend. Voor de 500 kWh, die je extra hebt gemaakt krijg je een vergoeding tegen het (lagere) producententarief (ongeveer € 0,06/KWh). Dit tarief kan verschillen per energieleverancier.

Zonnestroom

Zonnestroom is elektriciteit uit zonnepanelen met fotovoltaïsche cellen (ook wel PV-cellen of zonnecellen genoemd). PV is een afkorting van het Engelse woord ‘Photo Voltaic’. Dit betekent ‘Photo’ (=licht) en ‘Voltaic’ (=elektriciteit)’, in het Nederlands fotovoltaïsch genoemd.

Zonnecellen zetten het licht direct om in elektriciteit. De omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom (230 V). De elektriciteit kan direct in huis worden gebruikt. Overtollige elektriciteit wordt aan het openbare elektriciteitsnet teruggeleverd. Zonnepanelen worden ook wel PV panelen genoemd. Meer info over zonnestroom vindt u hier.

Zwarte zonnepanelen

zonnepanelen zwart zilverWegens de vraag uit de markt voeren inmiddels alle merken ook compleet zwarte panelen (ook wel Black-Line genoemd), met een zwarte aluminium lijst en onderlaag. Dit type zonnepanelen zijn gemiddeld genomen tussen de €25 en €80 duurder per paneel dan de standaard versie. Deze zijn eigenlijk altijd mono-kristallijn, omdat de cel ervan zwart van kleur is en een poly-kristallijn blauw is. Een mono-kristallijn zonnepaneel zal dus een mooier en egaler zwart oppervlak geven dan een poly-kristallijn paneel. Zwarte panelen worden vooral gebruikt op donker kleurige en zwarte dakpannen. Op rode dakpannen maakt het eigenlijk niet zoveel uit of er zwart of zilver geplaatst wordt. Daarnaast is er ook zwart montagemateriaal (ongeveer €10 duurder per paneel) om het helemaal af te maken en een mooie zwarte set te creëren.