Salderen

Als uw zonnepanelen meer elektriciteit opwekken dan u op dat moment verbruikt, wordt deze elektriciteit gevoed op het elektriciteitsnet. Dit kan uiteraard alleen als u aangesloten bent op dit elektriciteitsnet. Energieleveranciers zijn verplicht het aanbod van duurzame elektriciteit van kleinverbruikers te accepteren.

zonnepanelen werkingEnergieleveranciers zijn eveneens verplicht duurzaam opgewekte elektriciteit van zonnepanelen bij kleinverbruikers (t/m 3x80A aansluitwaarde) te salderen zonder een grens. Dit betekent dat de hoeveelheid aan het net geleverde elektriciteit in mindering gebracht wordt op het verbruik. Als u minder opwekt dan u verbruikt, betaalt u alleen voor het nettoverbruik: de gebruikte energie min de teruggeleverde stroom.

Als u bijvoorbeeld in een jaar 3.500 kWh afneemt van uw energieleverancier en 1.000 kWh met uw zonnepanelen invoedt op het net, dan brengt de energieleverancier (3.500-1.000=) 2.500 kWh bij u in rekening.

Als u meer dan uw eigen verbruik teruggelevert aan het elektriciteitsnet, dan ontvangt u (als kleinverbruiker) een terugleververgoeding. Dit moet een redelijke vergoeding zijn. De Nedelandse Mededingsautoriteit bepaalt wat redelijk is. De vergoeding scheelt per energieleverancier. Het ligt tussen de 5 en 11 ct per kWh.

Als u bijvoorbeeld 3.000 kWh verbruikt en 7.000 kWh teruglevert, dan ontvangt u voor (7.000-3.000=) 4.000 kWh de terugleververgoeding.

De landelijke energiebedrijven hanteren verschillende regels, die uitgewerkt zijn in: Saldering Energiebedrijven.