Aanvragen slimme meter

Het kan zijn dat u nog een oude elektriciteitsmeter in uw meterkast heeft. Uw netbeheerder kan u vertellen of uw huidige hoofdmeter geschikt is of dat u een nieuwe meter nodig heeft. U kunt zelf via uw netbeheerder checken of uw huidige elektriciteitsmeter geschikt is voor teruglevering van stroom dat van de zonnepanelen af komt.

• Als u uw installatie heeft gemeld op www.energieleveren.nl, dan zal uw netbeheerder nagaan of uw meter geschikt is om terugleveren te registreren. Uw netbeheerder zal u dan aangeven of u een nieuwe (teruglever) meter nodig heeft. Lukt registreren via www.energieleveren.nl niet en dan kunt u de teruglevermeter aanvragen via uw eigen netbeheerder. Vermeld dan het aansluitadres, uw contactgegevens, en het wattpiekvermogen van de zonnepanelen en de soort opwek van uw installatie. Het wattpiekvermogen van de zonnepanelen kunt u vinden op de offerte en/of de factuur. De meeste netbeheerders vervangen deze meter kosteloos, maar ze mogen er wettelijk bepaald maximaal €70 voor rekenen.

• Bij een teruglevering van elektriciteit tot 5000 kWh per jaar wordt de teruggeleverde hoeveelheid energie van de zonnepanelen verrekend met uw verbruikte hoeveelheid. Dat heet salderen en kan tot maximaal de hoeveelheid die u zelf verbruikt. Wettelijk is de energieleverancier dat verplicht tot 5000 kWh in ieder geval te doen. Er zijn ook groene energieleveranciers die dat tot 6000 kWh doen (GreenChoice).

Als de slimme meter hangt, kunt u hem zelf gratis online uitlezen via Enelogic. De verbruikte en geleverde kWh’s kunt u zo gemakkelijk vergelijken.

EnerlogicEnerlogic 2