fbpx
 

Zonnepanelen
schoonmaken of reinigen

Zonnepanelen schoonmaken
of reinigen?

Als toekomstige zonnepanelen eigenaar wilt u natuurlijk maximaal rendement behalen uit uw zonnepanelen. De vraag is dus:

Is schoonmaken van zonnepanelen rendabel of niet?

Het schoonmaken van zonnepanelen is zeker rendabel gezien de opbrengst. Onder alledaagse omstandigheden kunnen zonnepanelen bijna 10% van hun vermogen verliezen door vervuiling. De regen zorgt er gelukkig voor dat een groot deel van de vervuiling weer verdwijnt, maar toch blijft er zeker vuil achter. Dit is door schoonmaken van de zonnepanelen gewoon te verhelpen.

 

Het effect van schoonmaken is over het algemeen helaas na 3 maanden weer geheel verdwenen. Wanneer er tussendoor opeens een Saharazandregenbui over komt, dan is het schoonmaakvoordeel nog sneller weg. Eén eenvoudige rekensom leert ons dan dat we 4 keer per jaar de zonnepanelen moeten schoonmaken om jaarrond gemiddeld 5% meer stroom op te wekken.

Zelf of laten doen?

Als we kijken naar financieel rendement dan is het laten schoonmaken van de zonnepanelen niet rendabel. De 5% winst die behaald wordt door het schoonmaken, weegt namelijk niet op tegen de kosten die een bedrijf hiervoor moet maken als zij de schoonmaak moeten uitvoeren. Wanneer het aangezicht van de locatie ook meeweegt, is de rekensom natuurlijk weer anders. Indien u de schoonmaak zelf (dus kosteloos) kunt uitvoeren, dan is dat zeker aan te bevelen.

Tips bij het reinigen van uw zonnepanelen

Twee keer per jaar uw zonnepanelen controleren.
Werk veilig: schakel stroomsysteem uit en raak bekabeling niet.
Zet niet teveel druk op het glas om celbreuk te voorkomen
Gebruik een zachte doek / zachte borstel.
Gebruik eventueel een uitschuifbare telescoop.
Gebruik lauwwarm kraanwater.

Wanneer uw zonnepanelen schoonmaken?

Uw zonnepanelen reinigen kunt u het best in de maanden april en juli doen. Zo bent u voorbereid op de zes zonnigste maanden van het jaar en haalt u het meeste rendement uit uw zonnepanelen. In de wintermaanden is de opbrengst een stuk minder en loont het minder om de zonnepanelen schoon te maken.

Wilt u het schoonmaken uitbesteden?
Neem dan contact met ons op.